Pametno: Zovu nas elitistima jer ne želimo dijeliti prazna obećanja ljudima

Miranda Cikotic/PIXSELL

STRANKA Pametno danas se putem priopćenja za medije očitovala o svojim izbornim aktivnostima, ali i, kako navode, sve većem interesu građana za njih kao političku opciju.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Stranci Pametno zadnjih dana se priključuje sve više građana u Hrvatskoj i iskazuju sve veću podršku. Većina novih članova i brojni građani tvrde da u stranci Pametno vide jedinu alternativu na trenutačnoj političkoj sceni te da će zato svoju podršku dati upravo njima. Istaknuli su to kandidati za 10. izbornu jedinicu na današnjem predstavljanju u Splitu, na kojem su zainteresiranim građanima predstavili i svoju viziju održivog razvoja turizma, temeljenog na znanju, pogotovo na otocima.

“Prozivaju nas da smo elitisti, zato jer ne želimo dijeliti prazna obećanja ljudima, da smo štreberi, zato jer vjerujemo da birači imaju pravo upoznati se s pravim programom i kako će se taj program stvarno uklopiti i u proračun. Govore da smo nepametni jer nam se stranka zove po najmodernijim trendovima razvoja u svijetu… Na trenutak dođe čovjeku da se zapita zbog čega mi ulažemo toliko truda i energije u sve ovo i otimamo svaki trenutak slobodnoga vremena i djeci i sebi. Nakon posljednjih događanja s tajnim snimkama i sastancima, kojima se ljevica želi dodvoriti desnici, naziva nas sve više ljudi razočaranih tim postupcima i žele se učlaniti u našu stranku ili nam dati otvorenu podršku. Kažu nam da smo mi jedini izbor za građansku Hrvatsku. Događaji posljednjih dana su im otkrili da je dosta više istih priča, igrica i laži, praznih obećanja te da je vrijeme i za programe i za proračune i za stavljanje karata na stol. E, pa to nam daje i vjeru i nadu da je ovo što radimo ispravno te da ćemo uskoro i zaokrenuti Hrvatsku. A već sada smo najbrže rastuća stranka”, rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Na listi kandidata 10. jedinice je i kandidatkinja iz Pučišća na Braču Lucija Puljak, koja se osvrnula na činjenicu da postoji niz tema koje ni ne stignu promovirati u kampanji, a jako su važne za cijele dijelove Hrvatske. Kao primjer je navela hrvatske otoke i nedostatak strategije razvoja održivog turizma i u Splitu i na otocima. S tim da održivi turizam mora biti temeljen na znanju.

Lucija Puljak: Nužno bolje korištenje EU fondova

“Strategija razvoja bilo koje djelatnosti podrazumijeva da imate znanja, iskustva, procjene i analize. Otoci postanu tema tek sporadično u kampanjama, kad strankama trebaju glasovi, a nikako da vidimo cjelovit pristup razvoju naših prekrasnih otoka. Oni sada žive samo ljeti, a zimi postaju depresivna mjesta za život, zbog čega nam puno mladih s njih odlazi jer ne vide nikakvu perspektivu. Upravo zato sam se i pridružila stranci Pametno jer oni misle dugoročno i ozbiljno i razumiju potrebe nas koji živimo na otocima”, istaknula je Lucija Puljak. Dodala je da na primjeru Pučišća možemo odlično vidjeti kako treba pristupiti održivom razvoju turizma, koji bi povećao kvalitetu života domaćem stanovništvu, a potom postao zanimljiviji i gostima. Takav razvoj vidi zadržavanjem autentičnosti i ljepote otoka, sprečavanjem razvoja masovnog i neplanskog, stihijskog turizma. Mjesta na otocima moraju graditi luksuzniji smještaj po brdima oko mjesta ili maslinicima, pojačati kvalitetu takvoga smještaja s bazenima, a urediti i otvoriti tradicionalne kuće i dvorišta te ih pretvoriti u cjelogodišnju turističku ponudu.

Ne manje važnim u stranci Pametno smatraju i ulaganje u infrastrukturu – šetnice, biciklističke staze, opremljenija dječja igrališta, kao i u autohtone turističke proizvode sa starim zanatima, kako bi se prilagodili današnjim trendovima u turizmu. Lucija Puljak svakako navodi i potrebu boljeg korištenja EU fondova, a u takvim je projektima i sama sudjelovala.

Jednak pristup stranka Pametno misli prenijeti i na naše gradove uz obalu, poput Splita.

“Stranka Pametno će, reformom  lokalne samouprave, ojačati  kapacitete administrativnih središta, poput Splita. Želimo da oni budu jaki servisi javnih usluga građanima i poduzetnicima te ‘motor’, koji potiče i pomaže poduzetnicima, institucijama i civilnom sektoru u povlačenju sredstava iz EU fondova. Poduzetnici su danas uglavnom prepušteni sami sebi, pogotovo ako su izvan Zagreba, pa ne uspijevaju iskoristiti brojne prilike koje europsko financiranje nudi u svim segmentima ekonomije. Uz naš pristup kroz strateško planiranje, infrastrukturne i ostale projekte mogao bi se unaprijediti ne samo turizam, nego i život građana u lokalnim zajednicama tijekom cijele godine.  Split i cijela Dalmacija dobit će, tako, priliku razviti turistički potencijal do maksimuma i ponovno postati najljepšim, ali i najkvalitetnijim mjestom za život”, zaključila je Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno”, stoji u priopćenju stranke Pametno.

Komentiraj