Miranda Cikotic/PIXSELL

Pametno poziva stranke da daju potporu provedbi Zakona o sportu

Članovi stranke Pametno, koji su se u ponedjeljak simbolično okupili kod kipa Božice pravde ispred splitskog Županijskog suda, pozvali su političke stranke da daju potporu provedbi Zakona o sportu jer je, kažu, žalosno ono što se događa, posebno u nogometu, a založili su se i za “udaljavanje politike iz sporta”.

“Udruge su sudjelovale u izradi izmjena Zakona o sportu koje su donesene u Saboru, ali vlada HDZ-a i Mosta doslovno ništa nije napravila kako bi osigurala njegovu primjenu”, upozorila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

O Zakonu o sportu i njegovoj dosljednoj primjeni, kaže, niti jedna politička opcija ne progovara. “Žalosno je i to da u nogometnom savezu od 17 članova ima 11 članova HDZ-a. Pametno se zalaže za depolitizaciju sporta i udaljavanje politike iz sporta. Tih 11 članova ne samo da sudjeluju u tom savezu nego i u ostalima koji onda netransparentno upravljaju novcem, a isto tako ga i troše. Toj lošoj situaciji smo svjedočili i nedavno kada naši sportaši nisu imali novca za osnovnu opremu za sudjelovanje na Olimpijskim igrama, dok se s druge strane pogoduje onima koji trguju igračima i koji ostvaruju veliku dobit”, kazala je Puljak dodavši kako imamo zakone koji su uredno napisani, no ne primjenjuju se.

Jedan od sudionika u izradi izmjena Zakona o sportu i član stranke Pametno Renato Čupić je ustvrdio kako uz resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svoj posao ne radi ni policija, pravosuđe, uprava i financije. Ako Vlada nije dovoljno jaka i sposobna da se zakon ne može sprovesti, kaže, onda se radi o pustim kompromisima u kojima se ništa ne provodi.

Stoga imamo navijače koji najdemokratskijim putem pozivaju na prosvjede na koje dođe 30 tisuća ljudi, no unatoč tome to nitko ne poštuje da bi na kraju svi koji su obećavali problem riješiti nisu napravili ništa”, rekao je.

“Kako ćemo od nekoga očekivati da riješi probleme ako taj isti čovjek sjedi sa predsjednicom republike na njenom rođendanu. To je nemoguće rješavati, a s druge strane imamo navijače koje mediji prikazuju kao najveći šljam društva. A kada se vide akcije navijača koje su legitimne i dobre onda se zapitate gdje mi to živimo. Je li ovo Afrika ili neka zaostala demokracija? A mi smo u EU! Pozivamo sve stranke da nam se priključe i bezuvjetno podrže Zakon o sportu”, zaključio je na kraju Čupić.

Komentiraj