Hina

PAMETNO Institut pravobranitelja za djecu treba biti neovisan i imenovan temeljem javnog poziva

Iz stranke Pametno u utorak su nedopustivom ocijenili smjenu pravobranitelja za djecu zbog neprihvaćanja izvješća i da Sabor traži izvještaj kad god se sjeti, stoga predlažu da se pravobranitelji imenuju temeljem javnog poziva, kao i pučka pravobraniteljica, a ne odlukom Vlade kao do sada, i da se mogućnost smjene prije isteka mandata zbog neprihvaćanja izvješća ukloni iz prijedloga Zakona.

Hrvatski Sabor uskoro će, po hitnoj proceduri, glasati o novom Zakonu o pravobranitelju za djecu, a sve zbog odluke Ustavnog suda da je aktualni Zakon izglasan običnom, a ne natpolovičnom većinom, koja je potrebna za organske zakone poput ovoga.

Pametno u priopćenju spornim ocjenjuje sadržaj Zakona koji ne ukida sporni članak smjene pravobranitelja temeljem neprihvaćanja godišnjeg izvješća.

“U hrvatskoj političkoj praksi neprihvaćanje izvješća redovito je način za smjenu politički nepodobnih vršitelja funkcija imenovanih od prethodnih Vlada. Ova loša praksa bitno dovodi u pitanje neovisnost instituta pravobranitelja koji nema gotovo nikakve ovlasti “, upozorava predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.  Naglašava da, iako zemlje EU imaju dosta različitu praksu po pitanju instituta pravobranitelja, svima je zajedničko da je institut u visokom stupnju neovisan o odlukama Vlade i raznih ideoloških grupa za pritisak na Vladu.

Spominje se i objedinjavanje pravobraniteljstava, kao razlog smanjenja troškova ogromnog i neefikasnog aparata samostalnih pravobranitelja, za što navode primjer Francuske gdje je temeljni institut Pučki pravobranitelj, a njegovi zamjenici su pravobranitelji za pojedine skupine u društvu. Iz stranke stoga ističu da je u francuskom zakonu jasno naglašena neovisnost pravobranitelja o administraciji i Vladi. Mandat pravobranitelja traje šest godina, a može biti prekinut samo ako zbog ozbiljnih i nepredviđenih okolnosti najviša sudska tijela donesu takvu odluku.

“Stoga bi izmjene Zakona o pravobranitelju za djecu trebale u potpunosti slijediti primjer države na koju se pojedini predlagatelji i zagovornici objedinjavanja pozivaju. Ukoliko će pravobranitelji ostati u svojstvu samostalnih ureda, nedopustivo je da ih se smijeni zbog neprihvaćanja izvješća, kao i da Sabor traži izvještaj kad god se sjeti”, poručuju iz Pametno.

Komentiraj