Pametnim telefonom kroz izložbu “U svakom prostoru postoje ljudi”

Pixabay

Izložba “U svakom prostoru postoje ljudi” hrvatsko-francuske umjetnice Jelene Remetin, koja objedinjuje fotografiju, video, zvučni dizajn i uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu vodi posjetitelje kroz imaginarne stanove jedne zgrade, otvara se u utorak, 22. ožujka u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost.

“Projekt poziva publiku da kroz zvučno, vizualno i interaktivno putovanje uz pomoć telefonske aplikacije budu dio jedne poetične i delikatne priče nasuprot banalne svakodnevice”, najavljuje se iz Laube i podsjeća publiku da ponesu svoje pametne telefone, tablete i slušalice, kako bi mogli pratiti zvučni dio instalacije.

“Cilj je da cijela zvučna paleta oživi imaginarni prostor, a ‘nevidljivi ljudi’ zahvaljujući svojoj ‘zvučnoj intimi’ dobiju obrise u ovoj ‘našoj dimenziji'”, dodaje se.

Uz pomoć montaže zvuka u 3D obliku, gdje se zvučni ambijent miješa s ‘voice-overom’ imaginarnih stanara koji publici prepričavaju svoju intimnu priču ili s fiktivnim glasovima postavljaju publiku na samo mjesto događaja, izložba vodi publiku kroz prostorije imaginarnih stanova jedne zgrade.

Prostorije su vizualno ostvarene s fotografijama i crtežima, te videom na pregradnim zidovima, čime označavaju granice prostora, ali i dekoraciju koja se poistovjećuje sa stanarima.

Svaki od četiri kata fiktivne zgrade donosi isto toliko profila današnjice u europskoj metropoli, svaki stan svjedoči o memoriji prošlosti i sadašnjosti, mjesta u kojem egzistira.

S četiri priče na hrvatskom jeziku umjetnica počinje projekt koji bi na kraju trebao postati jedan veliki neboder, gdje će više katova predstavljati jednu od europskih metropola, odnosno Babelov toranj sadašnjice.

Slikarica, fotografkinja i redateljica, Jelena Remetin, rođena je u Splitu, a živi u Francuskoj. U obje zemlje više od 20 godina djeluje na području audiovizualne i primjenjene umjetnosti. Članica je francuskog društva likovnih umjetnika La Maison des Artistes, te hrvatskog HDLU-a.

Na otvorenju će se održati razgovor s njom, kojega će moderirati kustos Mario Guček Andromak, a izložba se može razgledati do 2. travnja.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner