© tina vienna

Pametni semafori su investicija budućnosti

Ukupno 1 300 semafora regulira promet u austrijskoj metropoli. Pametnim semaforima Grad Beč ne želi regulirati samo automobilski promet, već i pješački.

Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka promet odvijao protočnije i efikasnije. Uz to bi semafori bili opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

Pametni semafori se testiraju od svibnja 2017. godine na jednom križanju u bečkom 10. okrugu. Kako bi se osigurala vjerodostojnost istraživanja i smanjio mogući utjecaj na ponašanje pješaka, kamere na semaforima postavljene su tajno. Poluče li testiranja pozitivne rezultate, pametni semafori trebali bi zamijeniti one standardne, već početkom 2018. godine.

Novi pametni sustav za semafore, razvijen od strane tehničkog sveučilišta u Grazu i bečkog magistratskog odjela za javnu rasvjetu, prepoznaje želju pješaka za prelaskom ceste i u skladu s time reagira. Sustav uspijeva razlikovati između ljudi koji stoje na križanju ili čekaju i onih koji stvarno žele prijeći cestu.

Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulirati promet i smanjiti gužve, primjerice prilikom prometnih nesreća. Sakupljene bi se informacije o prometu slale na pametne telefone i navigacijske sustave u vozilima.

“Modernoj je milijunskoj metropoli poput Beča ovakav sustav potreban. Smatram da je to dobra investicija u našu budućnost“, kazala je gradska vijećnica za promet Maria Vassilakou.

Bečke će se semafore također opremiti sa senzorima za okoliš i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko 10 000 senzora diljem grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvalitete i vlažnosti zraka, emisije štetnih tvari, buke i drugih parametara. ZAMG-u će podaci odmah biti dostupni, te će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču.

Komentiraj