Pametne stanice za prikupljanje otpada postaju sve sofisticiranije

Screenshot YouTube

Primjer iz azijskog velegrada Luzhoua je dokazao kako pametne stanice za prikupljanje otpada postaju sve sofisticiranije.

Ulazak pomoću kartice u modernu digitalnu stanicu za sortiranje otpada, korištenje uređaja i ekrana te spremišta za reciklažu je dobro prihvaćeno od strane građana kao pristupačno i higijensko rješenje. Nekoliko stanica zasad je  samo u jednom dijelu grada, ali projekt će se sigurno nastaviti.

Građani tu odlažu opasan otpad, ostatke hrane i povrća. Svaka stanica ima svoj QR kod, koji se može skenirati pametnim telefonom, nakon čega slijedi vaganje otpada namijenjenog za reciklažu.

Za sortiranje stanovnici mogu dobiti “zelene bodove”, koje mogu zamijeniti za poklone u obliku sredstva za čišćenje, potrepština za kućanstvo. Nakon što im je objašnjen proces funkcioniranja, i starijim osobama se sviđaju ove pametne stanice za prikupljanje otpada.

Više ovakvih projekata i stanica je postavljeno u brojnim azijskim velegradovima. Pandemija koronavirusa je usporila aktivnosti, no sada lokalne vlasti nastavljaju poticati građane na jednostavan i moderan način zbrinjavanja i odlaganja otpada.

Komentiraj