PALM BEACH, FLORIDA Krenula opera na otvorenom, šest tisuća gledatelja uživat će u svjetskim hitovima

Premda je velika većina opernih kuća zatvorena zbog pandemije koronavirusa, Opera u Palm Beachu na Floridi odlučila je iskoristiti ugodnu tropsku klimu da bi organizirala veliki operni festival na otvorenom.

Organizatori očekuju oko tisuću gledatelja po izvedbi, a ‘sezonu’ je u petak otvorila Puccinijeva opera “La Bohème”, nakon koje će publika u predstojećih devet dana moći uživati u ukupno šest opernih produkcija.

To će biti najveći operni festival pred publikom od pojave covida-19 u Sjedinjenim Državama.

Mjerit će temperaturu

Vanjski amfiteatar Opere u Palm Beachu ima šest tisuća sjedećih mjesta, što omogućuje održavanje fizičkog razmaka među svim posjetiteljima, koji će morati obvezno nositi zaštitne maske tijekom čitave izvedbe, a prije ulaska u gledalište izmjerit će im se tjelesna temperatura.

Dirigent David Stern, koji će ravnati orkestrom, zborom i solistima u operama “La Bohème” i “Čarobna frula” kazao je da su glasovi pjevača dovoljno snažni te će se moći čuti u cijelome amfiteatru.

Broj članova orkestra ipak će se reducirati kako bi se između njih mogao održati propisani razmak. Dva i pol metra iznosit će udaljenost među članovima žičanih instrumenata, a 3,5 metra između glazbenika koji sviraju puhačke instrumente, rekao je Stern.

S obzirom na to da su zbog pandemije koronavirusa otkazane glazbene sezone velikih opernih i glazbenih kuća u svijetu, voditelji ovih institucija morali su biti vrlo inventivni u nastojanju da ‘prežive’ financijski teško razdoblje.

 

Komentiraj