EPA/ATEF SAFADI

Abbas traži puno članstvo Palestine u UN-u

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u utorak na punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim narodima (UN) u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

U svom prvom govoru pred Vijećem od 2009., Abbas je pozvao na “sazivanje međunarodne mirovne konferencije do sredine 2018. sa širokim međunarodnim sudjelovanjem” i zatim “prihvaćanje države Palestine kao punopravne članice UN-a”.

On je ponovio svoje nezadovoljstvo zbog američke odluke o priznavanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice i plana o premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izjavivši da bi taj plan trebao biti povučen kako bi se otvorio put za rješenje s dvije države.

Izraelski stalni predstavnik u UN-u Danny Danon odgovorio je na Abbasovo obraćanje optuživši ga za neiskrenost i kazavši da je palestinski čelnik “odbio sastati se barem jednom s premijerom (Benjaminom) Netanyahuom” dok je “u UN putovao sedam puta”.

“Više niste dio rješenja nego problem”, rekao je Danon. “Što ste vi učinili da bi poboljšali život barem jedne osobe u Ramalahu ili Gazi? Govorite o svojoj predanosti miru, ali kada se obraćate svom narodu onda prenosite sasvim drukčiju poruku”, istaknuo je.

Opća skupština UN-a priznala je Palestinu kao zemlju promatrača 2012. unatoč otporu Sjedinjenih Država. Palestina i Vatikan jedine su dvije države sa statusom promatrača u tom tijelu.

Amerika i njezini partneri blokirali su prijašnji pokušaj Abbasa da osigura punopravno članstvo u UN-u za Palestinu 2011.

Komentiraj