Palestinski islamski džihad (PIJ), militantna skupina u Pojasu Gaze, objavila je u subotu da će prestati ispaljivati rakete na Izrael nakon primirja uz posredovanje Egipta.

Objava je došla nakon što je PIJ preuzeo odgovornost za ispaljivanje više od 30 raketa na Izrael u petak i subotu, na što se Izrael osvetio napadom širokog raspona na 80 vojnih ciljeva Hamasa u Gazi.

Skupina je u izjavi rekla da su odlučili prestati ispaljivati rakete nakon egipatskih napora na smirivanju stanja u Gazi te sprečavanju daljnje eskalacije između Izraela i militanata u Gazi.

Otprilike u isto vrijeme kad je PIJ objavio prekid vatre, Izrael je rekao da je pogodio osam ciljeva PIJ u priobalnoj enklavi.

Izrael je ranije optužio PIJ da djeluje po nalogu Iranske revolucionarne garde i Sirije.

“Palestinski islamski džihad pucao je pod vodstvom, instrukcijama i na poticaj Damaska, koji je također blisko povezan s posebnim postrojbama Iranske revolucionarne garde Quds”, rekao je novinarima  glasnogovornik izraelske vojske u subotu.

Egipatski posrednici pokušavaju postići primirje između Hamasa, koji vlada u Pojasu Gaze, i Izraela. PIJ je manja militantna skupina u Gazi koja djeluje neovisno o Hamasu.

Izraelska vojska izvijestila je u petak o ispaljivanju raketa iz Gaze nekoliko sati pošto su vlasti u Gazi izvijestile o smrti petorice Palestinaca u okršajima duž zida koji dijeli Izrael od palestinskih enklava.

Nešto ranije u petak ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze priopćilo je da su petorica Palestinaca ubijena ondje u prosvjedima i u okršajima s izraelskim vojnicima raspoređenim duž zida koji dijeli Izrael od palestinske enklave pod blokadom.

Komentiraj