Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u subotu se u Parizu sastao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Marcom Ayraultom i izrazio želju da vremenski plan i okvir za međunarodni nadzor budu dio svake obnove bliskoistočnog mirovnog procesa, rekao je visoki palestinski čelnik.

“Treba nam vremenski plan pregovora, plan za njihovo vođenje i međunarodni okvir koji će jamčiti primjenu svakog eventualnog dogovora”, rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat na tiskovnoj konferenciji u Parizu.

Predsjednik Palestinske samouprave je održao “veoma konstruktivne” razgovore s američkim državnim tajnikom Johnom Kerrryjem a zatim i s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Marcom Ayraultom, rekao je Erakat.

“Ponovo je izrazio našu punu potporu francuskoj inicijativi za održavanje međunarodne konferencije do kraja godine”, kazao je, istaknuvši da francuski, američki i egipatski napori nipošto nisu “proturječni”.

“Svi ti napori idu za obnovom mirovnog procesa i pronalaskom rješenja dviju država (izraelske i palestinske), oni se nadopunjavaju”, ocijenio je palestinski pregovarač.

“Oni pokazuju da je međunarodna zajednica svjesna da status quo nije održiv”, rekao je, naglasivši da se izraelska kolonizacija mora zaustaviti kako bi se zajamčila “vjerodostojnost” mirovnog procesa.

Pariz trenutačno pokušava do kraja godine organizirati međunarodnu konferenciju za obnovu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa koji je na mrtvoj točki otkako je u travnju 2014. propala zadnja američka inicijativa.

No Izrael odbija međunarodno posredovanje i zauzima se za izravne pregovore s Palestincima.

Komentiraj