Palestinska samouprava izrazila je zadovoljstvo zaključcima nedjeljne mirovne konferencije u Parizu, koji ponavljaju podršku rješenju s dvije države, dok ju je Izrael ponovo kritizirao.

Bliskoistočna konferencija u nedjelju je održana u odsustvu Palestinaca i Izraelaca, u nazočnosti oko 70 zemalja i organizacija. U završnom priopćenju sudionici pariške konferencije zahtijevaju od Izraelaca i Palestinaca da dokažu svoja zalaganja za rješenje o dvije države, da se suzdrže jednostranih djelovanja koja bi ugrozila rezultat pregovora, posebice o granicama, Jeruzalemu i izbjeglicama.

Drugi čovjek Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat rekao je da je konferencija stvorila elan za odbacivanje izraelske okupacije i naseljavanja na okupiranim palestinskim područjima.

“To je poruka Izraelu da prihvati međunarodne zakone i prekine vojnu okupaciju Palestine kako bi otvorio put miru i stabilnosti u regiji”, dodao je Erekat.

“Vrijeme je da se prestane postupati s Izraelom kao zemljom koja je iznad zakona i da ju se proglasi odgovornom na sustavna kršenja međunarodnih konvencija i prava našeg naroda”, nastavio je Erekat. PLO je međunarodno priznata kao jedina predstavnica Palestinaca.

On je pozvao Francusku da odmah prizna državu Palestinu u granicama iz 1967. s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom i tražio je od ostalih sudionica konferencije da priznaju Palestinu kao što su priznali Izrael.

Izrael se oštro suprostavio svakom multilateralnom pristupu tom pitanju i premijer Benjamin Netanyahu ga je oštro kritizirao i prije konferencije i ocijenio da se radi o palestinskoj prijevari pod okriljem Francuske kako bi se dodatno zauzela protuizraelska stajališta.

Izrael tvrdi da ta međunarodna konferencija i rezolucije UN-a udaljavaju mir jer potiču Palestince na odbijanje izravnih razgovora s Izraelom, po ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu.

Ministarstvo dodaje da ukoliko su zemlje okupljene u Parizu stvarno željele napredovanje mirovnog procesa, trebale su izvršiti pritisak na palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da prihvati poziv premijera Netanyahua na izravne pregovore.

Konferencija u Parizu je bio “umjetni pokušaj osoba izvan Bliskog istoka da diktiraju rješenja ljudima na Bliskom istoku koji moraju živjeti s njihovim posljedicama”, zaključio je.

Komentiraj