Palestinci očekuju Bidenovu podršku za svoju neovisnu državu

Palestinska samouprava i Arapska liga istaknule su u nedjelju u priopćenju da vjeruju da će nova američka administracija Joea Bidena imati “pozitivnu ulogu” u stvaranju neovisne palestinske države.

Zajedničko priopćenje je objavljeno nakon sastanka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i glavnog tajnika Arapske lige Ahmeda Aboula Gheita u Kairu, gdje je sjedište te organizacije.

Dvojica čelnika su razgovarala o “napredovanju palestinskog pitanja” u svjetlu rezultata nedavnih američkih predsjedničkih izbora.

Palestinci su izrazili zadovoljstvo zbog pobjede demokrata Joea Bidena i zajedno s Arapskom ligom istaknuli da se nadaju da će nova američka administracija “omogućiti da Sjedinjene Države ponovo preuzmu aktivniju i pozitivniju ulogu u traženju rješenje s dvjema državama”, palestinskom i izraelskom, navodi se u priopćenju.

Pošto je predsjednik na odlasku Donald Trump priznao Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, Palestinci su prekinuli veze s Washingtonom.

Predsjednik Abas je rekao da “jedva čeka suradnju” s Bidenovim timom kako bi se “popravile” američko-palestinske veze a Palestincima zajamčili “pravda i dostojanstvo”.

Abas koji se u nedjelju sastao s jordanskim kraljem Abdulahom II., putuje regijom tražeći potporu za Palestince.

Kako se navodi u priopćenju jordanske kraljevske palače, kralj je pozvao da se “pojačaju međunarodni napori kako bi se zaustavio izraelsko-palestinski sukob, nastojeći na rješenju koje se temelji na dvjema državama”.

Abas u ponedjeljak treba razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sissijem.

Abas je u svom govoru putem videoveze u UN-ovoj godišnjoj Općoj skupštini održanoj u rujnu, zatražio održavanje međunarodne konferencije o izraelsko-palestinskom sukobu odmah nakon američkih predsjedničkih izbora.

Komentiraj