PALESTINA “Australska odluka o Zapadnom Jeruzalemu je neodgovorna’

Pixabay

Palestinska uprava u subotu je nazvala “neodgovornom” australsku odluku o priznanju Zapadnog Jeruzalema glavnim gradom Izraela, ocijenivši da je riječ o kršenju međunarodnog prava.

“O konačnome statusu cijeloga grada Jeruzalema odluku treba donijeti putem pregovora”, kazao je visoki palestinski dužnosnik, Saeb Erekat.

Sveti grad danas je podijeljen na Istočni Jeruzalem i Zapadni Jeruzalem, a potonji UN smatra palestinskim dijelom grada.

Izrael je okupirao Istočni Jeruzalem i anektirao ga je, no međunarodna zajednica nije priznala pripojenje. Ona smatra da bi konačni status grada trebao biti plod pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Australski premijer Scott Morrison u subotu je izvijestio da Australija službeno priznaje ‘Zapadni Jeruzalem’ kao glavni grad Izraela, ali da neće odmah preseliti veleposlanstvo iz Tel Aviva.

Dodao je da će Australija priznati i buduću palestinsku državu s ‘Istočnim Jeruzalemom’ kao glavnim gradom, jednom kad takvo rješenje bude dogovoreno, što bi rezultiralo okončanjem sedamdeetogodišnjeg sukoba.

Umjesto premještaja veleposlanstva, nakana australske vlade je otvoriti vojno-trgovinski ured u ‘Zapadnom Jeruzalemu’ kao simbol zaokreta u australskoj politici, otkrio je premijer Morrison te dodao kako se nada da će ovaj potez pokrenuti mirovni proces na Bliskom istoku s mrtve točke.

Komentiraj