Manjinskoj vladi češkog premijera Andreja Babiša izglasano je u utorak nepovjerenje zbog čega će pokušati sastaviti koaliciju s oporbenim strankama dok pokušava dokazati da nije kriv za prijevaru vezanu uz subvencije.

Obećanja da će predvoditi čišćenje češke politike pomogla su Babiševoj stranci ANO koja je osvojila gotovo 30 posto glasova na izborima u listopadu.

Međuim, premijer, drugi najbogatiji čovjek u zemlji po Forbesovoj listi, optužen je na sudu da je 2007. privremeno izdvojio jednu tvrtku iz svoje grupacije Agrofert kako bi mogao iskoristiti subvencije EU-a u iznosu 2 milijuna eura namijenjene malim i srednjim poduzećima.

Babiš, magnat kemijske i prehrambene industrije, odbija optužbe i traži da mu se skine imunitet, što je zatražila i češka policija. Tvrdi da je “slučaj montiran”.

Ovo glasovanje o povjerenju bio je njegov prvi pokušaj da sastavi jednostranačku vladu.

Ono je održano nakon što je parlamentarni odbor preporučio da mu se ukine zastupnički imunitet.

Stranka ANO nema većinu u donjem domu parlamenta i zbog optužbi protiv Babiša dosad druge stranke nisu pokazivale volju da ga podrže u sastavljanju održive vlade.

Babiševa vlada sada mora podnijeti ostavku. Predsjednik Miloš Zeman rekao je da će Babiša ponovo imenovati mandatarom za sastavljanje vlade, ali da će prije imenovanja zatražiti od njega da osigura glasove najmanje 101 zastupnika (od ukupno 200).

Sastavljanje vlade su otežali predsjednički izbori na kojima se Zeman kandidirao i u prvom krugu 13. siječnja osvojio 38,56 posto.

Komentiraj