Pala presuda kojom je Horvatinčić osuđen za smrt talijanskog bračnog para?

Službene odluke žalbenog vijeća Županijskog suda u Zadru koje treba odlučiti hoće li potvrditi ili srušiti presudu šibenskog suda koji je Tomislava Horvatinčića osudio za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro, još uvijek nema.

Kako neslužbeno dznaje Jutarnji list, sud će odlučiti da se presuda kojom je Horvatinčić osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora ukine i da se slučaj vrati na ponovno suđenje, i to zbog proceduralne pogrške.

Naime, kako navodi list, prema tumačenju Županijskog, Općinski sud nije ni mogao odlučivati o Horvatinčiću, zbog izmjena Kaznenog zakona. U vrijeme nesreće, zapriječena kazna za djelo koje se njemu stavlja na teret bila je od tri do deset godina. Kasnije je povećana prvo na maksimalno 12, a zatim 15 godina zatvora. To nije moglo utjecati na Horvatinčićevu kaznu, no prema izmjenama zakona iz siječnja ove godine, Općinski sudovi smiju se baviti samo kaznenim djelima za koje je propisana kazna do 12 godina.

Općinski sud se, prema ovoj navodnoj presudi Županijskog, morao izuzeti i usred postupka proglasiti nenadležnim. To nije učinjeno pa je zadarski Županijski sud sada ukinuo tu presudu i postupak će početi iznova, sada na Županijskom sudu u Šibeniku.

Talijanski bračni par Salpietro poginuo je u naletu Horvatinčićeva glisera na ljeto 2011. godine, a s poduzetnikom je na brodu u šibenskom arhipelagu bila Anica Đerđa Dilber.

Žalbeno vijeće zadarskog suda već je dvaput poništilo odluke šibenske sutkinje Maje Šupe koja je Horvatinčiću na prvom suđenju 2015. izrekla osuđujuću, a na drugom 2017. oslobađajuću presudu.

Komentiraj