Damir Spehar/PIXSELL

PAKLENO LJETO: Šteta od suše na poljima Osječko-baranjske županije 570 milijuna kuna

Velika i dugotrajna suša koja je ovoga ljeta pogodila Osječko-baranjsku županiju, izazvala je katastrofalne posljedice za poljoprivredne proizvođače, a komisija za procjenu šteta od elementarne nepogode utvrdila je kako je na poljima nastala ukupna šteta u iznosu od 570 milijuna kuna, izvijestio je u petak na konferenciji za novinare osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak.

Prema njegovim riječima, ukupna šteta zapravo je veća od 580 milijuna kuna, no u iznosu koje je prihvatilo Povjerenstvo za procjenu šteta nema one nastale na području Općine Petrijevci koja je imala slučajnu pogrešku u proceduri, pa Povjerenstvo htjelo prihvatiti njezinu prijavu.

“Pokušali smo intervenirati i utjecati, jer riječ je o ljudima koji teško rade i koji su pretrpjeli velike štete, no Povjerenstvo nije pokazalo razumijevanje i odbilo je prihvatiti prijavu”, kazao je Kraljičak.
Govoreći o šteti na području cijele Osječko-baranjske županije, Kraljičak je zaključio kako će se to sigurno odraziti na financijsku stabilnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jer je samo kod njih šteta veća od 400 milijuna kuna.
“Teško će moći prebroditi ovaj veliki financijski udarac. Malo je nezgodno upirati prst u središnju vlast da odradi ovaj posao do kraja mandata, kada je to danas tehnička Vlada, kada je Sabor raspušten, pa tako i Povjerenstvo za naknadu šteta. No, država se mora jače i više uključiti u saniranje posljedica, ne samo na način da to bude 10 ili 20 milijuna kuna, nego očekujemo da šteta bude sanirana s najmanje 100 ili 200 milijuna kuna iz državnog proračuna, a ni to neće biti dovoljno da se saniraju sve posljedice“, zaključio je Kraljičak.

Komentiraj