PAKLENE VRUĆINE Vakula otkrio što nas čeka, padat će toplinski rekordi

Autor:

16.07.2023., Split - Toplinski udar u Splitu Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zvonimir Barisin/PIXSELL

Do početka kalendarskog ljeta ostalo je još šest dana, klimatološki – ono je počelo prvog dana lipnja. U prva dva tjedna ljeto nas je ‘počastilo’ vrućinama i svježinama, poplavama i pijavicama. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula objavio je što nas čeka u srpnju i kolovozu.

Vakula je naglasio kako je u prvoj polovici lipnja baš bilo svega, bilo je i vrućih dana, ali osobito u ovom tjednu i razmjerno svježih. Idućih dana, naglasio je, temperatura će rasti, pa će u sljedećem tjednu ponovno posvuda biti vruće. Sve toplije će biti i tijekom noći i jutra, i to sve do potkraj sljedećeg tjedna. Nakon toga su prognoze manje pouzdane pa može biti još toplije, ali i svježije, mnogima i ugodnije.

U prošlim danima bilo je dosta i kišnih razdoblja. “I sad kad to krene isparavati, nekima će biti prilično neugodno“, upozorio je Vakula.

Ostvaruju dugoročne prognoze za lipanj, objavljene još u svibnju i ranije: “Dugoročne prognoze davale su pozitivno odstupanje od prosjeka srednje lipanjske temperature zraka, i to uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. I to se ostvaruje”, rekao je Vakula za HRT.

DETALJNA PROGNOZA Evo kakvo nas vrijeme očekuje u lipnju i gdje će temperature biti visoke

U srpnju i kolovozu iznadprosječno toplo

Prognoza za srpanj i kolovoz također pokazuje veliku, čak i vrlo veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje mjesečne temperature zraka za oba mjeseca.

Odstupanje bi moglo biti i veće od 2 °C. U srpnju i kolovozu velika je vjerojatnost i za dugotrajnije sušnije razdoblje, koje bi moglo početi u srpnju, a potrajat će vjerojatno i u kolovozu.

“Diljem Hrvatske je velika vjerojatnost manje ukupne količine oborine od uobičajene”, istaknuo je meteorolog HRT-a.

Temperature su sve više

Vakula je dodao kako je srednja temperatura zraka ne samo od početka godine, nego i posljednjih 12 mjeseci rekordno visoka, i to ne samo na našem lokalnom nivou, nego i na globalnom, prema analizama Copernicus službe za klimatske promjene Europske Unije.

“Ostvare li se postojeće dugoročne prognoze za nastavak ljeta te jesen i početak zime – velika je vjerojatnost da i ova godine bude među pet najtoplijih godina, možda čak i rekordno topla”, zaključio je Vakula.

VRIJEME NEVREMENA Nakon El Nina stiže opaka i hladna La Nina, sa sušama i poplavama

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.