Pakistan poziva Trumpa da posreduje u Kašmiru

Napetosti između Indije i Pakistana zbog Kašmira mogu prerasti u regionalnu krizu i vrijeme je da predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump posreduje, poručio je u nedjelju pakistanski premijer Imran Khan.

Pakistan je u subotu optužio Indiju da je u području Kašmira, koji je predmet spora između dvije zemlje, ubila dvoje a ranila 11 civila nedopuštenim kazetnim bombama. Indija niječe da je koristila takva oružja.

“Predsjednik Trump je ponudio da posreduje u pitanju Kašmira. Ovo je vrijeme da to učini jer se tamo duž crte nadzora stanje pogoršava s novim agresivnim akcijama indijskih okupacijskih snaga”, napisao je Khan na Twitteru referirajući se na izrazito militariziranu liniju razdvajanja, de facto granicu koja dijeli Kašmir na dijelove pod nadzorom Indije i Pakistana.

“To ima potencijal pretvoriti se u regionalnu krizu”, ustvrdio je Khan.

Indijsko minstarstvo vanjskih poslova i Bijela kuća još nisu komentirali Khanov zahtjev.

U srpnju je Trump novinarima rekao da ga je indijski premijer Nerendra Modi na susretu u Japanu pitao želi li biti posrednik u pitanju Kašmira. Indija je zanijekala da je Modi ikada zatražio bilo kakvo posredovanje.

Indija već dugo odbija sugestije za uključivanje treće strane u rješavanje spora na prostoru Kašmira i poručila je, reagirajući na Trumpovu ponudu od prošlog mjeseca, da će s Pakistanom problem riješavati bilateralno.

Trump  je prošlog tjedna ponovio svoju ponudu rekavši da da će intervenirati ako ga se zatraži te da je ta odluka “na premijeru Modiju”.

Kašmir, regija s većinski muslimanski stanovništvom, dugo je predmet spora između Indije i Pakistana. Napetosti su se razbuktale u veljači nakon što se vozilo napunjeno eksplozivom zabilo u konvoj indijske policije pri čemu je ubijeno 40 policajaca.

Indija optužuje Pakistan da financira naoružane militante i separatističke skupine u indijskom dijelu Kašmira.

Islamabad odbacuje indijske optužbe i tvrdi da pruža samo diplomatsku i moralnu potporu separatističkom pokretu.

Napetosti dodatno jačaju od petka kada su lokalni indijski dužnosnici objavili upozorenje na moguću napade militanata iz skupina koje imaju bazu u Pakistanu. Pakistan je te tvrdnje odbacio no tisuće indijskih turista, hodočasnika i radnika u panici su napustili regiju.

Pakistan je u subotu također odbacio tvrdnje Indije da su njene snage ubile najmanje pet militanata iz Pakistana koji su pokušali napasti pripadnike indijskih snaga kod granice.

Komentiraj