PAKISTAN Islamska država preuzela odgovornost za napad na policijsku akademiju

EPA/JAMAL TARAQAI

Islamska država preuzela je u utorak odgovornost za napad na policijsku akademiju u pakistanskom gradu Quetti, u kojem su maskirani napadači ubili najmanje 59 osoba i ranili više od 100, prenose agencije.

Agencija Amaq, povezana s ISIS-om, objavila je kako su tri borca Islamske države koristili strojnice i granate te se raznijeli u gomili ljudi. Objavili su i fotografiju koja pokazuje navodne napadače.

Militanti sa samoubilačkim prslucima upali su kasno sinoć u policijsku akademiju, a ubijeni su većinom kadeti. Razmjena vatre sa sigurnosni snagama potrajala je više od četiri sata.

Pakistanski dužnosnci boje se da bi broj mrtvih mogao i narasti, jer su neki od 117 ranjenih u kritičnom stanju. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih napada na pakistananske sigurnosne snage posljednjih godina.

Većina kadeta spavala je kada je napad počeo, a neki su spas potražili skokom s krova zgrade. Među ubijenima su i vojni dužnosnici, koji su stigli na mjesto događaja. Odgovrnost za napad preuzela je i frakcija pakistanskih Talibana, skupina Hakimullah, ali pakistanski dužnosnici izrazili su sumnju da je skupina sposobna izvesti tako dobro koordiniran napad.

Dva su se napadača raznijela, a treći je poginuo u razmjeni vatre sa sigurnosnim službama. Prije nego što su upali u zgradu, napadači su ubili čuvara. U vrijeme napada, na akademiji je bilo oko 700 kadeta, instruktora i drugih zaposlenika.

Komentiraj