Pakistan bi mogao izgubiti svoj status privilegiranog saveznika Sjedinjenih Država ako ne promijeni stajalište prema afganistanskim talibanima kao što traži američki predsjednik Donald Trump, rekao je u utorak američki državni tajnik Rex Tillerson.

Na pitanje hoće li Washington smanjiti pomoć, uvesti sankcije i oduzeti Islamabadu status velikog saveznika koji nije član NATO-a, on je novinarima odgovorio da se “sve to razmatra jer oni odbijaju promijeniti stajalište ili pristup u pogledu brojnih terorističkih organizacija koje nalaze utočište u Pakistanu”.

“Imamo u rukama neka sredstva pritiska u pogledu pomoći, statusa partnera ne člana NATO-a, sve može biti dovedeno u pitanje”, rekao je.

Pakistan je jedna od 16 zemalja koja imaju taj privilegirani status koji podrazumijeva blisku vojnu suradnju sa Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak tijekom predstavljanja svoje stategije rata u Afganistanu, otvoreno optužio Pakistan da je utočište terorista koji destabiliziraju susjednu zemlju i zatražio je da se to odmah prekine.

Šef američke diplomacije je odbio reći znači li to mogućnost američkih napada u Pakistanu. “Ali predsjednik je vrlo jasno rekao da ćemo mi napasti teroriste bez obzira gdje se nalazili”, odgovorio je.

Rex Tillerson je ustrajao na “regionalnoj” dimenziji te strategije koja uključuje Pakistan i Indiju, kojom se vrši pritisak na talibane da shvate da neće pobijediti na bojnom polju. “Mi možda ne pobjeđujemo, ali ni vi. U datom trenutku treba pregovarati”, rekao je na konferenciji za novinare u Washingtonu  o potrebi pregovora između afganistanske vlade i talibana.

“Pakistan može imati važnu ulogu u dovođenju talibana za pregovarački stol”, ocijenio je.

Komentiraj