Slovenski predsjendik Borut Pahor izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog toga što je većina stranaka odbila njegovu sugestiju da bez obzira na konačni ishod pregovaraju s Janezom Janšom, relativnim izbornim pobjednikom, o mogućnosti formiranja stabilne vlade.

Pahor je u ponedjeljak parlament i službeno obavijestio da u prvom izbornom krugu za novog premijera nije mogao predložiti ni Janšu niti drugoplasiranog na parlamentarnim izborima početkom lipnja Marjana Šarca,jer nijedan od njih do sada nije osigurao potrebnu parlamentarnu većinu za sastavljanje nove vlade. Međutim, u razgovoru za RTV Slovenija izrazio je žaljenje zbog toga što je većina stranaka ljevice i centra unaprijed odbila mogućnost da s Janšom razgovaraju bez obzira na konačni ishod.

Takvo apriorno odbijanje suradnje nije dobro ne samo zbog potrebe sastavljanja vlade nego i zbog situacije nakon što se vlada formira jer se očekuje da idućih godina zbog pogoršanih gospodarskih prilika koje se mogu očekivati u Europi, pa i u Sloveniji država treba stabilnu vladu i suradnju s oporbom u suočavanju s novim izazovima, rekao je Pahor.

Janša za sada ne pristaje na mandat koji mu je ponudio Pahor, ali je ocijenio da bi se situacija mogla promijeniti u drugom ili trećem krugu formiranja nove vlade jer nijedna od devet stranaka u parlamentu ne želi nove prijevremene izbore.

U međuvremenu i Janša i Šarec nastavljaju s pregovorima s potencijalnim koalicijskom partnerima koji za sada nisu dali rezultata.

Od petka, kad će o nastaloj situaciji raspravljati parlament, počinje 14-dnevni rok u kojemu kandidata za mandatara mogu uz predsjednika države predlagati i zastupnici ili parlamentarne stranke., Ako niti taj krug ne bi donio rješenje pristupilo bi se zadnjem pokušaju u kojemu bi nekog od kandidata za mandatara birali običnom natpolovičnom većinom.

Komentiraj