Pahor: Za Sloveniju ključno da se arbitraža nastavi i završi presudom

EPA/IGOR KUPLJENIK

Za Sloveniju je bitno da arbitražni sud nastavi rad na rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom i završi ga konačnom presudom, istaknuo je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski predsjednik Borut Pahor.

Ključno je da se arbitraža nastavi i da završi konačnom presudom, naglasio je Pahor.

Pahor je kao predsjednik slovenske vlade 2009. arbitražni sporazum potpisao u ime Slovenije, dok je je u ime Hrvatske potpisala tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Pahor je taj sporazum više puta nazvao najvećim postignućem svoje vlade na području vanjske politike, modelom za odnose na Balkanu, te temeljem za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom.

 

  • Iako je Hrvatska zbog arbitražnog skandala pokrenula svoj izlazak iz arbitražnog postupka i sporazuma, o čemu je obavijestila arbitražni sud i UN, gdje je sporazum registriran, Pahor je naglasio da je za Sloveniju to međunarodni ugovor koji je i dalje na snazi.

 

Slovenija donosi sve potrebne odluke kako bi arbitražni sud na nezavisan i nepristran način donio presudu kojom će odrediti granicu s Hrvatskom, naglasio je Pahor.

“Slovenci i Hrvati uvijek će biti susjedi. Od izuzetnog je značenja da zato imamo riješena sva temeljna pitanja, a među njima je pitanje granice bez sumnje najvažnije”, kazao je Pahor, dodavši da očekuje da će se u iduća dva tjedna susresti s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, te da s njome očekuje iskren i plodan razgovor.

Hrvatska je vlada krajem srpnja, temeljem jednoglasnog zahtjeva Sabora, pokrenula postupak izlaska iz arbitražnog sporazuma zbog kontaminacije arbitražnog postupka, te povukla obje zastupnice Hrvatske u tom procesu, a ostavku na mjestu u arbitražnom sudu dao je i hrvatski arbitar Budislav Vukas.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je konkretni postupak arbitraže previše kontaminiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje, a slovenski premijer Miro Cerar otklonio je prijedlog hrvatskog premijera Zorana Milanovića za sastanak na kojemu bi potražili mogućnost alternativnog traženja graničnog pitanja.

Komentiraj