HINA/ STA/ Stanko GRUDEN/ ik

Pahor u New Yorku s Guterresom

Slovenski predsjednik Borut Pahor sastao se u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, te mu predstavio ciljeve slovenske politike na zapadnom Balkanu, a posebno skorašnju konferenciju čelnika zemalja u regiji na Brdu kod Kranja koja se održava u sklopu hrvatsko-slovenske inicijative Brijuni-Brdo.

“Taj će sastanak i moje poznavanje svih lidera u regiji biti nakon dugo vremena odlična prilika da skupa razmijenimo poglede kako sada, u situaciji kad se sigurnosno stanje pogoršava i unatoč tomu, nizom mjera održimo mir i stabilnost u našoj regiji”, kazao je Pahor novinarima nakon susreta organiziranog povodom 25. obljetnice članstva samostalne Republike Slovenije u Svjetskoj organizaciji u koju je primljena istog dana kad i Hrvatska, te Bosna i Hercegovina.

Pahor je izrazio nadu da će moći zajedno s Guterresom djelovati na smirivanju napetosti u regiji i pri angažmanu na rješavanju međusobnih sporova.

Guterres je u izjavi za medije čestitao Sloveniji na jubileju članstva i njenim naporima za stabilizaciju stanja.

“Dva su jaka razloga za čestitke: 25. obljetnica nezavisnosti i to što je Slovenija postala priča o uspješnoj državi koja se razvija i aktivna je demokracija. To znači da poštuje ljudska prava, te podržava mir i stabilnost zapadnog Balkana, što je danas važnije nego ikad ranije”, kazao je Guterres.

Komentiraj