Pahor u Berlinu pred posjet Rusiji razgovarao s Angelom Merkel

HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Slovenski predsjednik Borut Pahor razgovarao je u srijedu u Berlinu s kancelarkom Angelom Merkel o budućnosti Europske unije, poglavito o pitanjima sigurnosnih i političkih problema u njezinu susjedstvu.

Pahor je u srijedu doputovao u dvodnevni posjet Njemačkoj kao gost njemačkog predsjednika Joachima Gaucka, a uz razgovore s njim susreo se i s Merkel, objavio je Pahorov ured u priopćenju.

Njemačka nosi veliki teret rješavanja europskih problema, a Slovenija želi biti što prisutnija u njihovu rješavanju, rekao je Pahor novinarima slovenskih medija nakon razgovora, potvrdivši da se razgovaralo i o njegovu posjetu Rusiji i Ukrajini, kamo iz Njemačke odlazi u petak.

“Imamo stajališta koja želimo provjeriti s našim prijateljima i partnerima u vezi priprema za te posjete, a Nijemci svakako jesu prijatelji i partneri”, kazao je Pahor.

Njemačka i slovenska stajališta o rješenju ukrajinske krize su slična, a Slovenija podržava implementaciju sporazuma iz Minska i prekid konflikata, pojasnio je slovenski predsjednik.

On kaže da njegov posjet Rusiji u Berlinu nitko ne vidi kao nešto što bi bilo sporno, a nakon Rusije u nedjelju će boraviti u posjetu Ukrajini.

“To da putujem u Rusiju, da ću se sresti s (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom, te da ćemo potpisati ugovore važne za slovensko gospodarstvo ovdje nikoga ne smeta”, naglasio je slovenski predsjednik.

“Svi dobro znaju da taj posjet nije vezan uz neke sebične interese Slovenije nego uz našu iskrenu želju da zajedno nađemo rješenje za ukrajinsku krizu, što bi dovelo do otopljenja odnosa između Europske unije i Rusije”, dodao je Pahor nakon susreta s Gauuckom i Angelom Merkel.

Komentiraj