Slovenski predsjednik Borut Pahor zatražio je da mu se podnese hitno izvješće o stanju u slovenskoj vojsci, nakon vijesti da bataljunska skupina sastavljena od 800 vojnika prilikom evaluacije operativnih borbenih sposobnosti po NATO standardu prošlog tjedna nije zadovoljila predviđene kriterije, objavljeno je u srijedu u Ljubljani.

Predsjednik republike koji je po ustavu i zapovjednik oružanih snaga vratio se u srijedu ujutro u Ljubljanu iz Seula, gdje je boravio u službenom posjetu i posjetio slovenske natjecatelje na Zimskim olimpijskim igrama, te odmah zatražio izvješće o spomenutom slučaju, potvrdio je njegov ured, a prenose mediji.

Pahor je o “očitom problemu” koji postoji u slovenskoj vojsci razgovarao s ministricom obrane Andrejom Katič, s kojom se dogovorio da mu o tome već u četvrtak, nakon redovne sjednice vlade, podnese cjelovitu informaciju, te da nakon toga redovito o stanju u vojsci bude informiran jednom mjesečno.

Ministarstvo i glavni stožer slovenske vojske o nastalim problemima u vojsci morali bi ubuduće djelovati “usklađeno i uklanjati teškoće”, naveo je Pahorov ured.

Kako javljaju slovenski mediji, dio stranaka, ne samo iz oporbe nego i neke koalicijske, smatra da bi ministricu Andreju Katič zbog uočenih problema u vojsci trebalo smijeniti iako je do kraja mandata vlade ostalo samo nekoliko mjeseci, dok neki za loše stanje okrivljuju glavni stožer.

Predstavnik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Žan Mahnič izjavio je da je za loše stanje u slovenskoj vojsci kriva stranka Socijalnih demokrata (SD) koja drži ministarstvo obrane po treći put, u različitim vladama, te tako “šteti Sloveniji”, ali i saveznicima u NATO-u.

Sasvim drugi pogled iznijeli su u oporbenoj stranci Ljevica, gdje tvrde da je afera oko elitne postrojbe slovenske vojske napravljena zato da NATO izvrši pritisak na Sloveniju, od koje očekuje veća ulaganja u vojsku i povećanje proračunskih izdvajanja za naoružanje i opremu, posebno za oklopne transportere kojima bi trebao biti opremljen slovenski bataljun koji će sudjelovati u međunarodnim operacijama.

Komentiraj