Dubrovnik, 25.08.2016 - Jaèanje suradnje 12 zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more (BABS) u središtu je tradicionalnog, 11. vanjskopolitièkog skupa u Dubrovniku koji u èetvrtak i petak okuplja predsjednike i ministre iz tih regija. Na slici Borut Pahor. foto HINA/ Nikša MILETIÆ/ ik

Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je telefonski razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom o europskoj perspektivi Turske i referendumu kojim su u nedjelju turski birači izglasali ustavne promjene.

O razgovoru s Erdoganom Pahor je izvijestio na svom Twitter profilu, a ured slovenskog predsjednika nije otkrio detaljniji sadržaj niti Pahorovu ocjenu nedjeljnog referenduma na kojem Erdogan dobio tijesnu potporu za uvođenje predsjedničkog sustava sa širokim ovlastima, a koji su Europska unija i međunarodna zajednica primili sa zabrinutošću.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u reakciji na turski referendum navelo da je to legitiman način provjere volje birača, ali očekuje da će turske vlasti u provedbi ustavnih promjena voditi računa o međunarodnim normama i prihvaćenim obvezama.

Slovenski predsjednik Pahor posjetio je Tursku sredinom prosinca kao prvi europski čelnik nakon neuspjela puča u Turskoj 2016. Pahor je nakon razgovora s Erdoganom izjavio da je nastavak dijaloga EU-a i Turske u europskom i slovenskom interesu kako bi se održao sporazum Europske unije i Turske s ciljem zadržavanja migranata i izbjeglica koji su u vrijeme migracijske krize preko Turske dolazili u Europu tzv. balkanskom rutom.

Komentiraj