SBF 2018

PAHOR “Svako drugo rješenje osim primjene arbitražne presude za Sloveniju ne dolazi u obzir”

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da njegova zemlja na arbitražnom rješenju za granični prijepor s Hrvatskom treba i dalje inzistirati i da za nju nikakvo drugo rješenje ne dolazi u obzir te da treba strpljivo čekati dok Hrvatska ne promijeni odluku i prihvati arbitražu.

“Arbitražnom presudom granica s Hrvatskom je određena, a bit će prije ili kasnije i provedena i označena”, kazao je Pahor u razgovoru za Slovenski radio povodom Dana državnosti, u kojemu su dominirale unutarnjopolitičke teme.

Odgovarajući na pitanje o najavi slovenske tužbe protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitraže, Pahor je kazao da Slovenija treba inzistirati na stajalištu da je granični prijepor s Hrvatskom riješen arbitražnom presudom, koju Hrvatska ne priznaje zbog kompromitacije arbitražnog procesa od strane Slovenije, te da na takvom stajalištu treba ustrajati.

“Svako drugo rješenje osim primjene arbitražne presude za Sloveniju ne dolazi u obzir”, kazao je Pahor, dodavši da Slovenija sada s obzirom na stajalište Hrvatske o arbitraži treba pokazati kako je rekao  “strateško strpljenje” dok hrvatske vlasti ne promijene sadašnje stajalište, a Sabor promijeni odluku o izlasku iz arbitražnog procesa.

Pahor je ocijenio da će to biti teško postići, ali je dodao da je u vrijeme njegove vlade s Hrvatskom to već uspjelo, kad je Hrvatska tijekom pregovora s Europskom unijom zbog blokade svojih pristupnih pregovora od strane Slovenije zbog graničnog spora pristala na arbitražni sporazum i pregovore o njegovu rješenju.
Pahor je dodao da je vrlo razočaran stajalištem Europske komisije koja je odlučila da će u sporu dviju članica oko graničnog pitanja ostati neutralna i neće se pridružiti najavi slovenske tužbe zbog neprovedbe arbitražne odluke pred sudom EU-a u Luxembourgu.
“Mislim da je Europska komisisija tako propustila priliku da se postavi ne na stranu Slovenije nego na stranu međunarodnog prava”, drži Pahor.

Komentiraj