SBF 2018

Pahor najavio još jedan krug konzultacija sa strankama o formiranju vlade

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u četvrtak da su mu potencijalni kandidati za premijerski položaj Janez Janša i Marjan Šarec potvrdili da nemaju potrebnu većinu za formiranje vlade, zbog čega će biti potreban još jedan krug konzultacija sa strankama, o čemu će u ponedjeljak i službeno obavijestiti parlament.

Nakon što mu je Janša u četvrtak i formalno potvrdio da za sada nema mogućnosti za formiranje vlade koja bi u parlamentu imala većinu zbog čega ne može prihvatiti ponuđeni mandat za njen sastav, Pahor će prema priopćenju iz njegova ureda  i službeno obavijestiti parlament da za sada nikoga neće predložiti za mandatara, te da je potreban novi krug konzultacija oko mogućeg rješenja i nalaženja potencijalnog kandidata.

U drugom krugu moguće kandidate za mandatara uz predsjednika u 14-dnevnom roku mogu predlagati i stranke, ali je za potvrdu mandatara i tada potrebna natpolovična većina glasova zastupnika.

Tek u trećem krugu, ako ni drugi ne bi uspio, predsjednika buduće vlade bira se običnom natpolovičnom većinom glasova prisutnih, a ako ne dobije većinu, predsjednik države raspisuje prijevremene izbore.

Janša, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) obavijestio je u četvrtak Pahora da “za sada” ne može prihvatiti ponuđeni mandat.  “U parlamentu za sada ne postoji potrebna većina za formiranje stabilne vlade za četverogodišnji mandat”, napisao je u poruci Pahoru relativni pobjednik parlamentarnih izbora koji su održani 3. lipnja.

Time se Janša službeno zasad odrekao mandata koji mu je ponudio predsjednik države koji je do 23. srpnja parlamentu trebao poslati prijedlog mandatara, kako bi zastupnici mogli glasovati o budućem premijeru.

Janšina je stranka na izborima osvojila relativnu većinu od 25 mandata u 90-članskom Državnom zboru, ali nema jak koalicijski potencijal jer većina stranaka ljevice i centra s njome ne želi koalirati.

Tvrde da je Janša u nekim pitanjima, osobito svojoj antimigrantskoj politici otišao previše udesno i da svojom retorikom i inače stvara podjele u slovenskoj politici i društvu.

Osim Janše, svoju je koaliciju nakon izbora, za sada neuspješno, pokušavao stvoriti i Marjan Šarec, čelnik Liste Marjana Šareca (LMŠ) koji je na izborima dobio 13 mandata i želi voditi lijevo-liberalnu vladu u koju bi moralo ući najmanje pet stranaka.

Nakon neuspjeha u stvaranju koalicije desnog centra, iz Janšine su stranke zadnjih dana poručivali da bi najpragmatičniji izlaz iz političke neizvjesnosti nakon izbora bilo to da u novu vladu uđe većina konzervativnih i liberalnih stranaka, na čelu s Janšom i Šarcem, ali bez tri stranke koje su činile dosadašnju koaliciju tehničkog premijera Cerara koju Janša ne cijeni.

S druge strane, Šarec je do sada odbijao moguću suradnju s Janšom iz čijeg kruga navode da su u neformalnoj komunikaciji s bivšim načelnikom Kamnika došli do zaključka da bi to ipak možda bilo moguće.

Komentiraj