Slovenski predsjednik Borut Pahor zadovoljan je što je Europska komisija proširenje na Balkan opet uvrstila u svoju agendu, ali je razočaran jer ne ustraje na primjeni arbitražne odluke u slovensko-hrvatskom graničnom prijeporu  kojom je Sloveniji pripao kontakt s otvorenim vodama, priopćeno je u nedjelju iz njegova ureda.

Borut Pahor je to kazao u subotu na europskome forumu u austrijskom mjestu Alpbachu gdje je u raspravi europsku politiku prema zapadnom Balkanu ocijenio dobrom i korisnom.

Poslije dugih godina strateške apstinencije zapadni Balkan je na summitu Europske unije u Sofiji opet uvršten u vrh njezine agende, rekao je Pahor prema priopćenju.

Dobro je što je Europska komisija novom strategijom širenja na jugoistočnu regiju prihvatila načelo po kojemu je uvjet za članstvo rješenje bilateralnih graničnih prijepora, ocijenio je.

Istodobno je kritizirao odnos EK prema slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu u kojem Slovenija inzistira na implementaciji arbitražnog rješenja, koje Hrvatska ne prihvaća jer cijeli proces smatra kompromitiranim te nudi bilateralne pregovore.

“Predsjednik Pahor je je naglasio da je loše i štetno što Europska komisija ne zahtijeva da se arbitražna presuda koje je utvrdila slovensko-hrvatsku granicu  poštuje”, navodi se u priopćenju.

“To je tim čudnije zbog činjenice da je dvostranom arbitražnom sporazumu Slovenije i Hrvatske kumovala upravo Europska komisija”, citira ured Pahora.

Takvo je stajalište nedosljedno, rekao je Pahor.

“S jedne strane  Europska komisija zahtijeva rješenje graničnih pitanja, a s druge ne inzistira na neposrednoj primjeni (tih rješenja) nakon što uz teške napore dođe do takvih sporazuma”, rekao je Pahor u Alpbachu.

Komentiraj