PAHOR ‘Arbitraža o granici s Hrvatskom nema alternative’

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da arbitražni sporazum za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom “nema alternative” i da “kratkoročna rješenja” ne bi bila dobra za stabilnost i sigurnost budućih generacija.

“I mi i Hrvatska znamo da arbitražni sporazum nema alternative”, kazao je u izjavi za Slovensku televiziju slovenski predsjednik koji je 2009. kao tadašnji predsjednik slovenske vlade potpisao arbitražni sporazum s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, te uvijek isticao da je to bio njegov najveći vanjskopolitički uspjeh.

Kao i drugi istaknuti slovenski političari koji su u ponedjeljak reagirali na najavu arbitražnog suda da će svoju odluku objaviti u četvrtak 29. lipnja, i Pahor je ocijenio da je arbitražni sporazum važeći dokument iako je Hrvatska istupila iz arbitraže, te da očekuje da će arbitri prema arbitražnom sporazumu odrediti i “kontakt” Slovenije s otvorenim morem jer je to arbitražnim sporazumom bilo predviđeno.

Alternativa arbitražnoj odluci o trajnom rješenju graničnog pitanja bila bi kratkoročna rješenja koja nisu dobra i vodila bi u zaplete koje bi budućim generacijama onemogućile miran i siguran život, naveo je u razgovor za Slovensku televiziju Pahor.

Hrvatska arbitražni proces smatra nepovratno kompromitiranim zbog čega je iz arbitraže izašla, što je u ponedjeljak ponovio i premijer Andrej Plenković.

On je izjavio kako Hrvatska objavu presude Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu o teritorijalnom sporu sa Slovenijom dočekuje sukladno odluci Hrvatskog sabora iz srpnja 2015., kada je odlučeno o njezinu izlasku iz procesa arbitraže te da na bilo koji način neće biti vezana presudom Arbitražnog suda.

Slovenski mediji koji proglašenje odluke arbitara najavljenu za idući tjedan nazivaju “povijesnim trenutkom” za obje države jer one godinama nisu uspjele riješiti svoj spor navode da će u Den Haagu prilikom objave presude u dvorani arbitražnog sudišta biti i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Komentiraj