EPA/SHAWN THEW

Pad povjerenja u američke institucije u prvoj godini Trumpova mandata

Povjerenje u američke institucije, posebice vladu, oštro je palo tijekom prve godine mandata predsjednika Donalda Trumpa, prema vodećem istraživanju objavljenome uoči Svjetskoga gospodarskog foruma u Davosu.

Godišnje izvješće Edelman Trust Barometer pokazuje da je cjelokupno povjerenje u četiri institucije koje se ispitivalo – vladu, medije, tvrtke i nevladine organizacije – palo oštrije u SAD-u nego u bilo kojoj drugoj zemlji obuhvaćenoj istraživanjem.

Trump je prekinuo predsjedničku tradiciju i u više navrata je osuđivao medije i pravosuđe – a kritičari kažu da njegovi napadi potkopavaju povjerenje javnosti u te institucije.

Suprotno se dogodilo s Kinom. Zemlja u kojoj se ostvarilo najveće povjerenje građana  je Kina, nakon godinu dana u kojoj je predsjednik Xi Jinping učvrstio svoju moć na trijumfalnome stranačkom kongresu.

Povjerenje u kinesku vladu skočilo je osam postotnih bodova na 84 posto. U SAD-u je palo 14 bodova na 33 posto.

“U SAD-u traje kriza povjerenja, koja je bez presedana”, rekao je Richard Edelman, voditelj tvrtke koja je istraživanje provela.

Xi je bio glavna vijest u Davosu prošle godine, u danima prije no što je Trump inauguriran. Ove godine, glavna atrakcija je Trump. Očekuje se da će braniti svoju politiku “Amerika prvo” u govoru završnog dana konferencije u švicarskim Alpama koja od 23. do 25. siječnja okuplja političare, predsjednike uprava, bankare i slavne osobe.

Naglašavajući eroziju povjerenja u SAD-u, Edelman je rekao da je to prvi put otkad se istraživanje počelo provodi prije 18 godina da takav strmoglavi pad nije povezan sa specifičnim događajima poput ekonomske krize ili katastrofe, poput nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011.

Umjesto toga, ovo se zbiva u doba kad američko gospodarstvo pokazuje solidan rast a stanje na burzovnim tržištima pokazuje rekordne visine.

“Uobičajeno je da kad stvari idu dobro i povjerenje bude dosta dobro”, rekao je Edelman. “Umjesto toga, ovdje postoji nepovezanost između povjerenja i gospodarskih rezultata”.

Komentiraj