EPA/MAXIM GRIGORIEV

PAD METROJET 9268 Prije prekida veze avion je letio na autopilotu, istražitelji još ne znaju uzrok pada

U posljednjim sekundana snimke iz crne kutije Metrojet leta 9268 zabilježen je zvuk iz pilotske kabine. Avion je letio na autopilotu prije nego što je došlo do prekida veze 23 minute nakon polijetanja, rekao je voditelj egipatskog istražnog povjerenstva.

Ruski putnički zrakoplov srušio se na Sinaju prošlog tjedna, a u nesreći je poginulo svih 244 ljudi na letu. Američki i britanski istražitelji kažu kako je moguće da je u avion bila postavoljena bomba, ali voditelj egipatskog istražnog povjerenstvaAjman al-Mokadem rekao je kako istražitelji još nisu došli do službenog razloga pada zrakoplova.

“Na stolu su još uvijek svi scenariji”, rekao je novinarima al-Mokadem dodajući kako još uvijek nisu sigurni što se točno dogodilo. Europski istražitelji koji su analizirali snimke iz crnih kutija kažu kako pad zrakoplova nije nesreća.

Istražitelji su dodali kako snimka iz kokpita ukazuje na eksploziju koja nije bila slučajna te kako nema znaka o mehaničkom kvaru na avionu. Tijekom prve 24 minute leta bilo je sve u redu, a u dijeliću sekunde nestale su sve komunikacije, što je uvjerilo istražitelje da je na letu bila bomba, piše CNN.

 

  • Al-Mokadam je dodao kako egipatske vlasti nisu dobile nikakve informacije ili dokaze koji bi ukazivali na to da je avion srušila bomba. Zamolio je izvore iz tih izvješća da podijele važne dokaze sa egipatskim vlastima.

 

Nije opisao kakav se točno zvuk čuo u posljednjoj sekundi snimke. “Provest će se spektralna analiza u specijaliziranom laboratoriju kako bi se odredila priroda toga zvuka”, dodao je.

Ostaci zrakoplova protežu se na više od 13 kilometara, što pokazuje da je došlo do raspada aviona u toku leta. “Možda je riječ o litijskoj bateriji, možda je eksplozija, a možda mehanički kvar”, objašnjava.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry u subotu je rekao kako druge zemlje nisu pokazale suradnju u borbi s terorizmom. “Nismo dobili potporu kojoj smo se nadali”, kazao je. Egiparske vlasti, vjerojatno zabrinute zbog sudbine njihovog turizma, cijelog su tjedna opovrgavale napise kako su ruski avion srušili teroristi.

Avijacijski stručnjak CNN-a Richard Quest rekao je kako bi se u crnim kutijama nalazili drugačiji podaci da se radilo o mehaničkom kvaru na avionu, a ne eksploziji. Ključna je informacija što se točno dogodilo neposreno uoči prekida komunikacije.

“Radi se o milisekundi gdje se čuje nekakva eksplozija. Vidimo poremećaj u parametrima prije potpunog nestanka struje”, rekao je Quest. Da se avion raspao zbog neke strukturalne pogreške, bilo bi više buke koja bi trajala duže vrijeme.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je prekinuo sav ruski zračni promet sa Egiptom dok se uzrok pada njihovog zrakoplova točno ne odredi. SAD i Velika Britanija podijelile su svoja saznanja s Rusijom prije nego što je Putin donio odluku o obustavi zračnog prometa. O sigurnosnoj situaciji u egipru Putin je razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem.

“Dvojica vođa su se dogovorili da će pojačai suradnju u sigurnosnim krugovima između dvije zemlje”, priopćio je ured egipatskog predsjednika.

 

 

  • I Rusija se protivila teoriji kako je avion srušen bombom. Na letu je bilo najviše državljana Rusije, većinom obitelji koje su se vraćale s odmora na Crvenom moru. Neka izvješća upućuju kako je netko možda prokrijumčario bombu na let.

 

 

Od petka, 1200 ruskih državljana evakuirano je iz Egipta. Kući su se vratili u 10 aviona. U Egiiptu je ostalo još okio 80 tisuća ruskih turista.

Teorija da je avion srušila bomba pojavila se u srijedu, kada je britanski premijer David Cameron rekao da je ‘više izgledno nego ne’ da je uzrok pada zrakoplova bomba koja je bila u avionu. Američki predsjednik Barack Obama složio se kako je to moguće.

Ogranak Islamske države, Sinajska provincija, preuzela je odgovornost za rušenje aviona, a jedan je američki dužnosnik rekao kako su pronašli nove znakove koji upućuju na Islamsku državu, neovisno o njihovom javnom priznanju. U audio snimci koju su postavili u srijedu na jednu društvenu mrežu, Islamska država inzistira na tome da su oni srušili avion.

Inače su uvijek brzi u opisima kako su izveli napade, zbog propagande. Ipak, u ovom slučaju nisu davali nikakve detalje. Zato stručnjaci i sumnjaju da je pad zrakoplova njihovo djelo. S druge strane, stručnjaci za terorizam kažu kako ne opisuju napad kako bi zaštitili svoju krticu u zračnoj luci koja je možda postavila bombu na avion.

Komentiraj