Brod francuske ratne mornarice uhvatio je “signale koji najvjerojatnije dolaze” iz jedne od dviju crnih kutija s leta Pariz-Kairo aviokompanije EgyptAira koji se 19. svibnja srušio u Sredozemno more sa 66 putnika i članova posade, priopćile su u srijedu egipatske vlasti.

Ipak, trebat će pričekati tjedan dana dok ne dođe drugi brod posebno opremljen za izvlačenje dviju kutija iz mora, dodaje u priopćenju ministarstvo za civilno zrakoplovstvo.

Tek nakon analize uređaja za bilježenje podataka leta, takozvanih crnih kutija, moći će se točno utvrditi uzroci pada koji su zasad nepoznati.

“Oprema za potragu na brodu francuske ratne mornarice Laplace uhvatila je signal koji najvjerojatnije dolazi iz jedne od dviju crnih kutija” zrakoplova, objavilo je egipatsko ministarstvo.

Laplace koji je u utorak uplovio u zonu potrage, opremljen je trima detektorima francuske tvrtke Alseamar, koji mogu otkriti “pingove” (sonarni odjek) crnih kutija na dubini od 4000 do 5000 metara.

Do 10. lipnja na to područje treba stići i brod tvrtke Deep Ocean Search (DOS) opremljen robotom za izvlačenje crnih kutija s dubine od 3000 m.

Pretpostavka terorističkog napada koju je iznio Egipat pomalo ustupa mjesto pretpostavci tehničkog kvara, s obzirom da je letjelica uputila automatsko upozorenje dvije minuta prije pada, što upućuje na dim u kokpitu i kvar računala koji upravlja naredbama.

Zrakoplov na letu MS804 pao je između Krete i sjeverne obale Egipta pošto je iznenada nestao s radarskih ekrana.

Komentiraj