Udruga P.I.N.K. life

P.I.N.K. life najavljuje obilježavanje međunarodnog Dana narcisa

Sljedeće subote, 23. ožujka, Udruga P.I.N.K. life će obilježiti međunarodni Dan narcisa na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Podjela narcisa održat će se na 14 lokacija u Zagrebu, s time da će se centralna akcija održati na Cvjetnom trgu (Oktogon) od 10 do 14 sati. Ova akcija se održava s ciljem pružanja potpore oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. Članovi Udruge, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te oboljeli će dijelit narcise uz prikupljanje donacija građana te time sudjelovati u obilježavanju ovog važnog međunarodnog dana.

Međunarodni Dan narcisa (Daffodil day) poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Prvi put je održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove nade. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko deset tisuća sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih”, piše u objavi za javnost.

Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, pokreće se građane da daju svoju potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije, educira se građane o prevenciji, odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja te o najboljim oblicima liječenja. Donacije prkupljene u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji će se koristiti za različite aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te psihosocijalni oporavak oboljelih. Krajnji cilj ove akcije kao i svih ostalih akcija Udruge P.I.N.K. u 2019. godini je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka.

Obilježavanje međunarodnog Dana narcisa odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva, Gradske skupštine Grada Zagreba te gradonačelnika Milana Bandića.

Komentiraj