Ozren Polašek: “Svi želimo opuštanje mjera, ali to moramo zaslužiti”

Profesor Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta u petak je poručio da se cijepljenjem spašavamo mjera.

Gostujući u emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija Polašek je rekao da se to događa sporije nešto što bismo htjeli, ali krećemo se naprijed. Dodao je da ga najviše zabrinjava nejednaka raspodjela cjepiva protiv koronavirusa širom svijeta te rizik od novih sojeva.

Polašek je rekao kako je nesreća što su neke države odlučile na sasvim drugačiji način boriti se s epidemijom. Kao primjer je uzeo Brazil koji je dugo vremena epidemiju ignorirao, a izravna posljedica toga je povećani rizik za stvaranje novih sojeva.

Govoreći o trećim dozama Pfizera i Moderne, Polašek je rekao kako one nisu usmjerene prema novim sojevima već se odnose na održavanje razine imuniteta. “Takva ideja docjepljivanja nije ništa novo. I Pfizer i Moderna dobili su podatke o brzini smanjivanja razine protutijela koju izazivaju cjepiva i na taj način žele signalizirati potrebu za redovitim docjepljivanjem. Optimistični među nama misle da ćemo razvijati i duži odgovor od jedne sezone, ali tvrtke se na neki način pripremaju da bi ovo moglo postati sezonsko cijepljenje”, objasnio je Polašek.

Dodao je da vidimo da se imunitet održava šest ili osam mjeseci, ali ni kod prvih ispitanika nije prošlo dovoljno dugo vremena da bi mogli reći koliko dugo će njihovo cjepivo održavati imunitet.

U četvrtak je održana sjednica Vladinog Znanstvenog savjeta. Na njoj se, otkrio je, razgovaralo o mjerama te je usuglašeno da će se one i dalje donositi lokalno. “Pokušavamo na nacionalnoj razini održati dosta veliku razinu slobode. Svi želimo opuštanje mjera, ali to moramo zaslužiti. Nikakav opseg nacionalnih ili lokalnih mjera ne može nadomjestiti situaciju u kojoj mi sami moramo pomoći u završavanju ove epidemije”, zaključio je Ozren Polašek.

Komentiraj