Ozren Polašek: “Sad je samo pitanje s koliko blagim mjerama možemo suzbiti ovaj val”

Član Znanstvenog savjeta Ozren Polašek u ponedjeljak je za N1 televiziju komentirao situaciju s koronavirusom i cijepljenjem u Hrvatskoj.

Zbog rasta broja hospitaliziranih i novozaraženih situacija, kaže, nije povoljna, no sve se može spriječiti cijepljenjem. “Zbog blagdana sustav testiranja radi manjim kapacitetom, ali zadnjih tjedana vidimo porast koji nismo priželjkivali. Vidi se i u porastu broja zaraženih, hospitaliziranih, a broj ljudi na respiratoru se udvostručio pa situacija nije baš povoljna”, rekao je Ozren Polašek.

Veliki udio pozitivnih u nekim županijama govori o tome tko odlazi na testiranje – to su, ističe – osobe koje su razvile simptome. “No, to je nepovoljno i govori nam da u populaciji ima više virusa nego što uspijemo detektirati”, poručio je.

O proslavi Uskrsa i posljedicama kaže: “To nam ljudski svima treba. Sve smo molili za prošle blagdane da ih proslave bez bližnjih, sad su svi pohrlili obiteljima, i ja sam u Virovitici, svi smo iskoristili priliku, vidjet ćemo što će se dogoditi. Ne smijemo zanemariti situaciju i mislim da ćemo morati nakon blagdana razmisliti da sezonu dočekamo u što boljoj stuaciji.”

O tome hoće li se ići u pooštravanje mjera Polašek kaže da to ovisi o o tome hoće li se nakon blagdana nastaviti ovakva dinamika porasta, onda će sve opcije biti na raspolaganju. “Neke susjedne zemlje imaju vrlo visoku smrtnost poput Mađarske, a Slovenija je imala dugi neuspjeli lockdown. Nalazimo se često u povoljnijoj situaciji od susjeda. Sad se nadamo da bismo mogli taj povoljniji položaj zadržati do ljeta”, poručio je.

Naglasio je da nema sumnje da smo u trećem valu “jer je rast zaraženih oko 20 do 40 posto tjedno”: “U dva tjedna smo odvostručili broj hospitaliziranih i na respiratoru. Sad je samo pitanje s koliko blagim mjerama možemo završiti i suzbiti ovaj val jer svi smo vidjeli koja je cijena lockdowna i oštrih mjera. Poanta je naći granicu.”

Projekcije, dodaje, pokazuju rast zaraženih za predstojeće razdoblje. “Nadamo se da će možda doći do poboljšanja s toplijim vremenom, ali ne smijemo na tome temeljiti strategiju borbe protiv pandemije”, ustvrdio je Polašek.

Nada se da će se plan cijepljenja ostvariti, da će se do kraja lipnja cijepiti više od 50% populacije. No, projekcije su nezahvalne. “Imamo širenje novog soja koji ima veću sklonost za manje dobne skupine. Nažalost, paralelno s tim događat će se teži slučajevi s bržim napretkom kliničke slike, što je već primijećeno, tako da se upozorava da ovo nije nešto trivijalno. Dolazi veća pošiljka cjepiva, nadam se da ćemo doći u situaciju da krenemo u masovnije cijepljenje”, objasnio je.

 

Komentiraj