Hrvatsku udrugu radničkih sindikata (HURS) više neće voditi Ozren Matijašević zbog odlaska u mirovinu, a tko će ga nakon 12 godina zamijeniti na čelnoj funkciji – Miroslav Hrašćanec ili Dubravko Jagić odlučit će delegati Sabora HURS-a, koji se u petak održava u Zagrebu.

Kandidat za predsjednika HURS-a Miroslav Hrašćanec dolazi iz Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Hrvatske, a Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske. Delegati Sabora HURS-a izabrat će i ostale dužnosnike i članove tijela Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Sabor HURS-a je zahvalio dosadašnjem predsjedniku Ozrenu Matijaševiću koji odlazi u mirovinu. Rekao je kako  on jedan od 13 posto umirovljenika koji su otišli u punu mirovinu.

“Okolnosti u kojima sindikati, pa i naša središnjica, rade i djeluju su sve samo ne povoljni, a pogotovo u proteklom četverogodišnjem ciklusu”, istaknuo je Matijašević. Rekao je kako su se te nepovoljne okolnosti ogledale “kroz lošu Vladu Zorana Milanovića i izvršitelja prljavih poslova ministra rada Miranda Mrsića koji je sa zakonskim tsunamijem onemogućio sindikatima i poslodavcima da se u socijalnom dijalogu bave svojim poslanjem”.

Nepovoljne uvjete kreirali su i politička nestabilnost, tj. neuspješni brak Mosta i HDZ-a, u dva navrata pa se zato, kako je rekao, “toplo nada da će danas u Saboru Vlada dobiti potrebnu većinu i da će se napokon početi baviti konkretnim problemima – privlačenju europskih sredstava i rješavanju brojnih nezakonitih postupanja diljem Hrvatske u brojnim tvrtkama”.

Matijašević je ustvrdio kako su nepovoljni uvjeti došli do te razine da sindikatima “ne trebaju neprijatelji” jer su najveći neprijatelji sami sebi. “Moje takozvane sindikalne kolege prije godinu i pol dana nisu bile u stanju dvije rečenice pustiti u javnost da se protive izvanrednom otkazu sindikalnom povjereniku u Trajektnoj luci Split. Takvo postupanje, odnosno nepostupanje je kap koja je prelila čašu i od tada ja s njima, bez obzira o čemu je riječ i koja tema je na stolu, ne mogu sjediti u istom društvu”, rekao je Matijašević.

“Želim mojim nasljednicima da okviri u kojima će djelovati budu što povoljniji, a onda će i zahtjevna zadaća rada u sindikatu biti kvalitetnije obavljena nego što sam to ja sa suradnicima uspijevao napraviti”, poručio je Matijašević.

Saboru HURS-a kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i u ime budućeg novog ministra rada Marka Pavića obratila se državna tajnica u Ministarstvu rada Katarina Ivanković-Knežević, koja je zahvalila Matijaševiću jer puno učinio za socijalni dijalog u Hrvatskoj, za svoj sindikat ali i za mnoge ljude koji nisu članovi sindikata, a koriste povlastice, privilegije i mogućnosti koje sindikalni predstavnici ugovore.

Komentiraj