Screenshot/YouTube

Ovogodišnji BBC Proms otvoren Marseljezom

Prva večer BBC- eve serije promenadnih koncerata klasične glazbe koja se diljem Velike Britanije tradicionalno održava pod nazivom BBC Proms, ove je godine započela izvođenjem francuske himne Marseljeze u prepunom Royal Albert Hallu, čime su organizatori odali počast žrtvama napada u Nici.

Ovogodišnju je sezonu trebala otvoriti uvertira-fantazija iz opere Romeo i Julija, Vladimira Iljiča Čajkovskog, no direktor Promsa David Pickard objasnio je da je u petak dogovorena izmjena programa zbog počasti žrtvama napada u Nici.

“Čim sam jutros doznao za tragičnu vijest, činilo mi se prikladnim odati počast žrtvama ovog strašnog događaja, zbog čega smo odlučili da Proms 2016. započne Marseljezom”, rekao je za BBC.

Ovogodišnji BBC Proms, koji će kao i obično trajati osam tjedana, održat će se u znaku obilježavanja 400. godišnjice Shakespeareove smrti. Na jučerašnjem otvorenju, među ostalima je nastupila i argetinska čelistica Sol Gabetta koja je izvela Elgarov Koncert za violončelo i orkestar u e-molu.

Na ovogodišnjem Promsu izvodit će se i glazba Davida Bowieja, a glazbenici će na nekoliko koncerata odati počast francuskom kompozitoru i dirigentu Pierreu Boulezu. Od 15. srpnja do 10. rujna na više od 90 koncerata nastupit će i Quincy Jones, Bryn Terfel te Orkestar Johna Wilsona.

Promenadni koncerti u organizaciji BBC-a, popularni “The Proms”, svoju povijest vuku još od 1895. Odlazak na koncert klasične glazbe tada se smatrao događajem namijenjenim višoj klasi građana i plemstvu, no začetnik ideje, Robert Newman, želio je da koncertima prisustvuje što veći broj građana pa je zamislio promenadne koncerte koji će se održavati u parkovima i na drugim javnim mjestima, gdje bi ljudi mogli uživati u glazbi uz aktivnosti koje bi inače bile strogo zabranjene na takvim mjestima – poput hrane i pića.

Godine 1927. BBC je preuzeo kompletnu organizaciju i provedbu koncertnih zbivanja na sebe, a tako je ostalo do danas.

Za spektakl klasične glazbe svjetskih razmjera – završni koncert u Royal Albert Hallu koji se organizira pod nazivom Last Night of the Proms, uvijek se traži karta više.

Komentiraj