EPA/STR

Ovog vikenda na Sredozemlju spašeno oko 1.500 migranata

Oko 1.500 migranata spašeno je tijekom vikenda kod libijskih obala, što je dosta visok broj za zimu kada se obično smanji broj pokušaja prelaska preko Sredozemlja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Taj broj objavila je talijanska obalna straža koja koordinira operacije spašavanja na tom području.

Ukupan broj spašenih od srijede time se popeo na 4.500 ljudi.

Devetsto migranata koji su se nalazili na tri čamca spasili su u središnjem dijelu Sredozemlja brod španjolske mornarice Canarias, koji djeluje u okviru europskih snaga EunavforMed, kao i trgovački brodovi.

Prije toga spašeno je oko 600 migranata u devet operacija.

Čelnici Europske unije koji su se okupili na neformalnom summitu na Malti u petak složili su se kako treba pomoći Libiji u borbi protiv prelazaka mora.

EU je obećala da će pridonijeti stabilizaciji Libije i pomoći libijskoj vladi da preuzme kontrolu nad svojim teritorijem i kopnenim i morskim granicama kako bi se mogla boriti protiv krijumčarenja ljudi, a Italija uz potporu EU-a obvezala se da će financirati izbjegličke kampove u toj zemlji.

Dan prije, u četvrtak, talijanski premijer Paolo Gentiloni i libijski premijer Fayez al-Seraj potpisali su sporazum u kojem je preuzeta obveza financiranja migrantskih kampova u Libiji. Taj sporazum u petak su podržali svi čelnici EU-a.

Više međunarodnih organizacija i nevladinih udruga diglo je glas protiv dogovorenih mjera.

Od početka godine do talijanskih obala stiglo je oko 8500 migranata. U siječnju ih je uz libijske obale poginulo ili nestalo najmanje 227.

Komentiraj