Ovog vikenda 13. hrvatski kazališni showcase

HINA/ Marko ERCEGOVIĆ/ ZKM

Od 14. do 18. travnja u zagrebačkim kazalištima održat će se 13. hrvatski kazališni showcase tijekom kojega će dvadeset selektora kazališnih festivala, ravnatelja kazališnih institucija i kazališnih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije, Gruzije, Irana, Kosova, Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije moći pogledati deset kazališnih i plesnih produkcija.

Umjetnička voditeljica programa je Željka Turčinović, a strani selektori imat će priliku pogledati dramske i plesne predstave nastale u produkciji javnih kazališta i nezavisnih umjetničkih organizacija te se na okruglom stolu upoznati i s dramskim piscima, priopćio je organizator programa Hrvatski centar ITI.

Na programu 13. showcasea su tri predstave Zagrebačkog kazališta mladih – “Alisu u Zemlji čudesa” u režiji Renate Carole Gatice, predstavu “Ono što nedostaje” nastalu po tekstu Tomislava Zajeca i u režiji Selme Spahić te nagrađivanu “Črnu mati zemlu” redateljice Dore Ruždjak Podolski nastalu po romanu Kristiana Novaka.

Na programu su i ovogodišnja premijera Satiričkog kazališta Kerempuh “Šest lica traži autora” u režiji Olivera Frljića te “Ispravci ritma”, predstava nastala u koprodukciji BADco. i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Od predstava s nezavisne scene u program su uvrštene dvije monodrame – “Dnevnik jednog luđaka” u produkciji Moving Music Theatre Marjana Nećaka te “Lampedusa Beach” kazališta Hotel Bulić.

Strani selektori gledat će i predstavu “pogledajme” umjetničke organizacije Arterarij nagrađenu na prošlogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti u 2017. godini.

Od plesnih predstava na programu su inkluzivna predstava “Nukleon nastala” u autorstvu IMRC kolektiva te “Tamo vani i ovdje unutra” u izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]