Ovo su glavne točke rusko-američkog sporazuma o primirju u Siriji

EPA/MARTIAL TREZZINI

Sporazum između Sjedinjenih Država i Rusije o primirju Siriji treba omogućiti “bitno smanjenje nasilja u Siriji i otvoriti put  miru putem pregovora u toj zemlji”, rekao je američki državni tajnik John Kerry.

Taj sporazum, kojeg je odobrio sirijski režim, ali ga je oprezno dočekala oporba režima Bashara al-Assada, mogao bi do dovesti do neviđene rusko-američke vojne suradnje protiv džihadista.

Glave točke sporazuma prema izjavama šefova diplomacija SAD-a i Rusije, Johna Kerryja i Sergeja Lavrova su:

  • Prekid zračnih udara režima na područja gdje je nazočna oporba, a tu odredbu američki državni tajnik Kerry drži temeljem sporazuma. Ona se ne odnosi na područja pod kontrolom skupine Islamska država (IS) i Fronte Fateh al-Sham, koje Moskva i Washinghton smatraju terorističkim. Kerry je istaknuo da se ukoliko pobunjeničke skupine žele zadržati vjerodostojnost, moraju u potpunosti distancirati od Fronte al-Sham i od IS-a.
  • Obje strane, režim i umjereni pobunjenici se moraju obvezati da neće izvoditi napade ni pokušati zauzimati teritorij i da će poštivati primirje.
  • Ulazak humanitarne pomoći u opkoljena ili teško dostupna područja, među kojima Alep. Demilitarizacija ceste Castello koja vodi od pobunjeničkih četvrti. Slobodno kretanje civila, pomoći i proizvoda po području Ramuse, jugozapadno od grada.
  • Uspostavu zajedničkog rusko-američkog centra koji za razmjenu informacija potrebnih za određivanje teritorija pod kontrolom Fronte al-Cham i pobunjeničkih skupina. Ukoliko se primirje i humanitarni pristup održe cijeli tjedan, SAD i Rusija će uspostaviti suradnju protiv IS i Fronte Fateh al-Sham, posebice koordinacijom zračnih udara na određena područja.

Komentiraj