Ovo su cijene u hrvatskim i njemačkim trgovinama, pogledajte razlike

Prema službenoj statistici, inflacija u Njemačkoj iznosi 10 posto, a u Hrvatskoj rekordnih 12,8 posto. Kako se inflacija odrazila na cijene u trgovinama u Hrvatskoj, a kako u Njemačkoj, prenosi N1.

Portal Nova.rs provjerio je cijene u njemačkim marketima.

U Njemačkoj je litra mlijeka najmanje 0,99 eura, dok je u Hrvatskoj najniža cijena mlijeka oko 0,90 eura.

Što se maslaca tiče, pakiranje od 250 grama u njemačkom marketu može se kupiti po cijeni već od 2,29 eura, dok se u našim trgovinama ta cijena kreće oko 2,59 eura naviše.

Jedna od omiljenih dječjih poslastica, Kinder jaje, u Njemačkoj se može kupiti za 0,85 eura, dok u Hrvatskoj njegova cijena iznosi 1,19 eura.

I sredstva za čišćenje u Njemačkoj su značajno jeftinija nego kod nas. Primjerice, deterdžent za pranje suđa od 450 mililitara u Njemačkoj košta 1,25 eura, dok isti takav u Hrvatskoj “na akciji” košta 1,31 eura.

Kupka za kupanje Palmolive od 650 mililitara u njemačkim marketima košta 1,95 eura, dok u Hrvatskoj za Palmolive od 500 mililitara treba izdvojiti gotovo četiri eura, točnije 3,98 eura.

Cijena jednog proizvoda u Njemačkoj i Hrvatskoj potpuno je ista. Naime, duplo pakiranje higijenskih uložaka Always i u Hrvatskoj i u Njemačkoj košta 3,45 eura.

Razlika je i u cijenama voća i povrća. Primjerice, kilogram rajčice u Njemačkoj košta tri eura, dok je u Hrvatskoj 2,39. Kilogram kupusa u Njemačkoj košta jedan euro, dok je u Hrvatskoj 1,38. Pakiranje borovnica od 125 grama u Hrvatskoj košta 1,72 eura, a u Njemačkoj pakiranje od 300 grama košta četiri eura.

Slično je i stanje s računalima, bijelom tehnikom i telefonima, koji su ili jeftiniji ili jednake cijene u Njemačkoj, kao i u Hrvatskoj.

Komentiraj