Zaiskrilo je u sabornici u srijedu već na početku zasjedanja, nakon što je oporba zatražila stanku kako bi upozorila na “aktualnu političku situaciju”, na što je HDZ-ov Branko Bačić, po uobičajenoj praksi svoga kluba, istu potom zatražio kako bi odgovorio na prozivke, što mu je zamjerio SDP-ov Gordan Maras, poručivši kako ovo nije “aktualno prijepodne gospodina Bačića” te zaradio opomenu.

Branimir Bunjac (Živi zid) poručio je kako je žalosno što HDZ optužuje druge za populizam, a sam se ne drži svog vlastitog programa kojeg, kaže, pretenciozno nazivaju “Vjerodostojno”.

“Hrvatski PDV je ogroman, a s time se slaže i vladajuća stranka HDZ koja je to isto napisala na stranici 6. svoga programa “Vjerodostojno”. Između ostalog, HDZ je na stranici 8. napisao da će smanjiti opću stopu PDV-a u drugoj godini mandata i još jedan postotni poen na 23 posto u zadnjoj godini mandata, dakle 2020.”, podsjećao je Bunjac.

Dodao je, međutim, da ako je suditi po izjavama iz Vlade, od toga se odustaje pa se sada spominje da će se PDV smanjiti u drugoj polovici mandata.

Bunjac: Ne smanji li Vlada PDV do 14. listopada očekujem javnu ispriku

Ako Vlada ne smanji PDV do 14. listopada kada ističe druga godina mandata, a očito neće, onda očekujem javnu ispriku onih koji su pisali predizborni program HDZ-a, a osobito premijera, ministra financija Marića i predsjednice saborskog Odbora za financije, poručio je Bunjac.

Mostovac Nikola Grmoja apelirao je da se nešto učini kako sisačka rafinerija ne bi nestala. “Pozivam vas da okupimo sve pozitivne stručne i političke snage i opcije da Sisačka rafinerija ne bude još jedna u niz onih kojima se okrenulo leđa, slegnulo ramenima i nastavilo dalje uz tvrdnju da je bila neprofitabilna bez ikakve studiozne analize i pokušaja da se nešto napravi”, poručio je.

Svi znamo, kaže, kako se mađarski MOL uselio u Inu.

Grmoja: Sisačka rafinerija trebala imati posebnu ulogu u povećanju sigurnosti opskrbe naftom

“Rafinerija je trebala imati posebnu ulogu u povećanju sigurnosti opskrbe naftom država Jugoistočne i Srednje Europe, može s JANAF-om opskrbljivati iz Omišlja, naftama iz Bliskog istoka, Afrike, Rusije i Sjevernog mora. Može uvoziti naftu JANAF-om iz Mađarske i ta je dionica reverzibilna, što znači mogućnost transporta nafte u oba smjera te pristup riječnoj luci i neposrednoj blizini Zagreba”, pojašnjavao je Grmoja.

No, ističe, ništa od toga nije iskorišteno, a politika se nije povukla čak ni kada su u aferi Ina-MOL, najviši ljudi Vlade, “uhvaćeni s prstima u pekmezu”.

“Most je inzistirao na zaštiti nacionalnih interesa i zbog toga rekao ‘Ne’ i bilo kakvom preslagivanju s HDZ-om i svi Mostovi zastupnici su glasali za raspuštanje Hrvatskog sabora, iako je bilo svakakvih ponuda”, kazao je Mostov zastupnika. Pozvao je sve da, neovisno o političkom predznaku i političkoj opciji, rade na pitanjima koja su od nacionalnog interesa.

I HSS-ov Željko Lenart apelirao je na Vladu da “ne razmišlja samo o čistoj dobiti, već i o ljudima koji još uvijek žive u siromašnom sisačkom kraju”.

Lenart: Ne postoji razlog za zatvaranje Rafinerije Sisak

“Ne postoji dobar razlog zbog kojeg bi se zatvorila Rafinerija Sisak i zabrinjava me što su lokalne i županijske vlasti imale mlak stav”, kazao je.

Problem sisačke rafinerije, dodaje, ne javlja se po prvi put. “Sisak je grad koji je uvijek stajao na braniku Hrvatske ostao je bez Željezare, mnogih obrtničkih mjesta, a sada bi trebao ostati i bez Rafinerije. Sisak je postao spavaonica onih koji rade u Zagrebu, ili pak onih koji još spavaju u Sisku. a uskoro će spavati u Njemačkoj i Irskoj”, istaknuo je.

HDZ-ov Branko Bačić poručio je oporbi da, osim što su u Saboru njihovi pojedini zastupnici u ime svojih klubova naglasili važnost svake od pojedinih tema, ništa bitno nije riješeno.

“Moram reći da Vlada radi i rješava vrlo promptno i kada je u pitanju Uljanik i kada je u pitanju Petrokemija, a evo, čuli smo najave na zadnjem aktualnom prijepodnevu o smanjenju PDV-a”, rekao je Bačić.

Prema tome, ističe, hoće li to biti 14. listopada, “što baš nije za očekivati da se u određenom datumu u godini smanjuje tako važna odredba jednog poreza koji čini najveću prihodovnu stranu državnog proračuna, već vjerojatno ako do toga dođe 1. siječnja, neće se bitno promijeniti”.

Bačić: Vlada će svoje obećanje iz programa dijelom ispuniti 

“Vlada će svoje obećanje iz programa dijelom ispuniti”, poručio je Bačić oporbi i naglasio kako problem sisačke i riječke rafinerije nije od jučer..

“Ja bi volio da je umjesto kolege Grmoje gospodin Dobrović o tome nešto govorio, jer bio je ministar i energetike i ministar zaštite okoliša, on jako dobro zna koje su obveze bile da se priđe modernizaciji i Rijeke u cijelosti i Siska”, rekao je Bačić.

Sindikati, slaže se, s pravom brinu o sudbini i nastavku rada u Rafineriji Sisak, no i dodaje kako se i od ministra i od premijera čulo da nema govora o zaustavljanja rada i prekidu rafinerijskog biznisa u Sisačkoj rafineriji.

Požalivši se na povredu Poslovnika, SDP-ovac Gordan Maras obrušio se potom na Bačića i poručio mu kako to nije “njegovo aktualno prijepodne”.

“Ovo nije aktualno prijepodne gospodina Bačića, znači da on sasluša sve ove stanke i onda on daje odgovore. Ne zanima nas vaš rezime naših prigovora, vi ste tražili stanku da vi nešto kažete što se dešava u Hrvatskoj, a onda ste iskoristili da imate svoj aktualni sat ovdje i da ljudima dajete odgovore”, poručio mu je Maras.

Zna, kaže, da HDZ želi aktualizirati i učestaliti aktualni sat. “Ali, nećemo dozvoliti da se to pretvori u aktualni sat HDZ-a i Plenkovića bez mogućnosti reakcije onih koji postavljaju pitanje”, naglasio je te zaradio opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Komentiraj