Ivan Vučić

‘Ovo je vrijeme drumskih razbojnika i medijskih plaćenika’

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu. Jednog dana nenadano se našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine. U predstavi “Dobri čovjek Bažulek” Nina Škrabea, Mladen Vasary pokazat će kako i hoće li se uopće Bažulek othrvati birokraciji i korupciji. Premijera je 16. prosinca u KNAP-u, a redatelj je Georgij Paro.

“Franjo Bažulek je majstor za vintiđ šešire, jebiveter, propalica, pristojan i čestit čovjek, purger i Hrvat prek na prek. Protestira žestoko i napada opako. Izvjesit će transparente i predočiti dokumente. Sazvat će slobodne medije pa će doći do tragedije. Ovo je vrijeme silnika i doba krivokletnika. Vrijeme drumskih razbojnika i medijskih plaćenika. ‘Če se ne zdignemo, nigdar se ne vskrisime!’ kako bi rekao jedan moj stari pajdaš”, rekao je Vasary za Nacional o tekstu koji se bavi društvenom kronikom, odnosom malog čovjeka prema drugima i prema društvu koje pokazuje sve znakove moralnog propadanja. Prema Vasaryju, „svuda vlada korupcija, buja partitokracija, nepotizam na sve strane, padamo na niske grane. Ljude izbacuju s posla, bankama je glavna svrha da se obavi ovrha. Ja vidim taj text opet kao izazov i priliku za radost igre“.

Posebno mu u hrvatskom društvu, ističe, smeta laž, a kazalište ne može utjecati na promjene u društvu. Kazalište može promovirati istinu.

Komentiraj