“Ovo je van svake pameti. Teren od 10 tisuća kvadrata odlazi u zrak”

Saša Zinaja/ Nacional

Jutros je ispred Ministarstva gospodastva održan prosvjed, kojim se traži prekid radova i zaustavljanje miniranja zemlje na Šolti. Kako je Nacional pisao početkom ožujka, Ministarstvo gospodarstva je, unatoč upozorenjima pravih vlasnika zemljišta na otoku Šolti i opsežnoj dokumentaciji koja u pitanje dovodi legalnost te odluke, početkom prosinca prošle godine odobrilo koncesiju za vađenje građevinskog kamena.

Nazvali smo Juliju Vojković, jednu od suvlasnika sporne čestice na kojoj je tvrtka Kalebić otvorila kamenolom, koja nam je rekla kako današnjim prosvjedom samo zahtjeva prestanak radova i miniranja njene zemlje.

“Tražili smo razgovor s Ministarstvom gospodarstva, ali nema reakcije. Ovo je van svake pameti. Kompletan teren od deset tisuća kvadrata odlazi u zrak. Želimo prekid svih radova dok se ne donese sudska odluka. Ne želimo neku visoku odštetu, već samo povratak na prvotno stanje”, kazala nam je Vojković.

Nacional

Koncesija se odnosi na dvije zemljišne čestice između naselja Nečujam i Gornje Selo na Šolti, a tvrtka kojoj je odobrena punih petnaest godina na udaru je raznih institucija zbog nelegalnog poslovanja i više puta je tužena zbog protuzakonite eksploatacije mineralne sirovine. Ministarstvo gospodarstva krajem prošle godine tvrtki Kalebić odobrilo je koncesiju, iako je zemljište na kojem se kamenolom nalazi predmet je sudskog spora zbog nerazriješenih vlasničkih odnosa, što je prema važećim propisima zakonska prepreka za odobrenje koncesije.

O tom sudskom sporu Ministarstvo gospodarstva obavijestili su suvlasnici zemljišta još u studenome, nepunih mjesec dana prije odluke o dodjeli koncesije što je, prema članku 14. Zakona o koncesijama, ali i prema važećem Zakonu o rudarstvu, razlog koji priječi dodjelu koncesije. Unatoč dokumentaciji koju su Ministarstvu poslali stvarni vlasnici čestice, činjenici da je tvrtka Kalebić u proteklih 15-ak godina više puta bila prijavljivana za ilegalnu eksploataciju kamena i potkradanje države, ali i posve suprotno odredbama Strategije prostornog planiranja Hrvatske koja nalaže da se na otocima ne otvaraju kamenolomi, Ministarstvo gospodarstva donijelo je odluku o dodjeli koncesije.

Dalić netransparentno dodijelila unosnu koncesiju na Šolti

Vojković je ranije za Nacional izjavila kako je koncesija ishođena nelegalno i na temelju lažno prikazanih činjenica. Pisala je i ministrici gospodarstva Martini Dalić, koju je upozorila na sumnjive poslove Roberta Kalebića i odvjetnika Ivana Topića iz Splita koji je Kalebića zastupao u pravnim poslovima, tvrdeći da se njegova tvrtka protupravno upisala kao vlasnik čestice koja u stvarnosti pripada šestorici suvlasnika. “Kalebić i Topić lažno su prikazali riješene vlasničke odnose, što je kazneno djelo prijevare, s ciljem da se pravnoj osobi (tvrtki Kalebić) pribavi znatna i protupravna imovinska korist”, tvrdi Julija Vojković i optužuje tu dvojicu za lažno prikazivanje činjenica pri dostavljanju podataka potrebnih za provjeru, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja što su, upozorila je u pismu ministrici Matini Dalić, elementi kaznenog djela.

Među brojnim spornim momentima vezanim uz postupak ishođenja i pozitivnog rješenja o koncesiji za eksploataciju kamena na šoltanskom kamenolomu jest i onaj vezan uz zaštitu prirodne baštine. Na lokaciji kamenoloma postoji i špilja, među lokalnim stanovništvom zvana Babina jama koju su teški građevinski strojevi tvrtke Kalebić koji su početkom veljače ove godine izašli na teren kako bi pripremili prostor za eksploataciju kamena, devastirali i zasuli zemljom i kamenjem.

Nacional se obratio Ministarstvu zaštite okoliša i energetike s pitanjem je li devastacija špilje prijavljena, koje je poručilo da je inspektorica zaštite prirode u Splitu zaprimila prijavu da je tvrtka Kalebić na otoku Šolti zatrpala ulaz u jednu špilju. “Inspekcijskim nadzorom u veljači 2018. godine izdano je rješenje kojim je naređen povratak u prvobitno stanje špilje. Dana 27. veljače 2018. godine, uz nazočnost inspektorice zaštite prirode, sav materijal kojim je zatrpan ulaz u špilju je uklonjen te je izvršen nadzor unutrašnjosti špilje kojim je utvrđeno da je špilja potpuno očuvana, odnosno da navedenim radnjama nije oštećena“, stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Komentiraj