Pixabay

‘OVO JE PROVOKACIJA’ Trump će priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Američki predsjednik Donald Trump priznat će Jeruzalem kao glavni grad Izraela, otkrio je visoki dužnosnik, kako prenosi BBC. Trump bi trebao i potvrditi premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ali to se neće realizirati još nekoliko godina.

Izrael je pozdravio ovu najavu, ali palestinski i arapski vođe pozorili su kako bi to moglo ugroziti mirovne procese na Bliskom istoku. Saudijska Arabija, inače američki saveznik, ovu je najavu nazvala ‘nepodnošljivom provokacijom Muslimana’.

Izrael je Jeruzalem oduvijek smatrao svojim glavnim gradom, dok Palestinci tvrde da je Istočni Jeruzalem glavni grad buduće Palestinske države. SAD će biti prva država koja će priznati Jeruzalem kao glavni grad Izraela, od osnivanja države 1948. godine.

Problem oko Jeruzalema seže u srž konflikta Izraela i Palestine. Jeruzalem je dom ključnih vjerskih mjesta koja su sveta Židovima, muslimanima i kršćanima, posebno u Istočnom Jeruzalemu. Izrael je anektirao taj sektor od Jordana nakon Bliskoistočnog rata 1967. godine. Suverenost Izraela nad Jeruzalemom nikada nije međunarodno priznata, a sve države svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Od 1967. godine Izrael je u istočnom Jeruzalemu sagradio na desetke naselja, u kojima živi oko 200 tisuća Židova. Naselja se smatraju nelegalnima prema međunarodnom pravu, ali Izrael tvrdi da nema ničeg spornog.

Komentiraj