Predsjednik SDP-a Davor Bernardić obrazložio je u petak pred Saborom SDP-ov prijedlog za opoziv Vlade. Ovo je njegov govor, koji je rezultirao čak 41 replikom i velikom svađom punom vrijeđanja u Saboru.

“Osnovni razlog nepovjerenja je sumnja na trgovanje poslovnim informacijama, izvlačenje novca iz posrnulog diva, vjerojatno i izvan Hrvatske, bijeg od istražnog povjerenstva i skrivanje istine o Agrokoru.

Treba reći da je u ovoj situaciji oko Agrokora više manje sve jasno. Agrokor je dijete HDZ-a. Nastao je odabirom 200 bogatih obitelji, HDZ ga je odgajao, Agrokor je rastao i postao div koji prijeti cijelom gospodarstvu. Naravno, odgovornost za Agrokor imaju sve vlade, kao i financijske institucije.

Za ovo pitanje je bio potreban nacionalni konsenzus. Kad sam postao predsjednik, poslao sam vam pismo i tražio da dogovorimo oko kojih pet stvari se možemo složiti. Na sam Badnjak podržao sam namjeru vlade da vrati INU u hrvatske ruke. No, nakon toga dolazi zavoj da za kupnju Ine prodate dionice HEP-a. Tu ste nas opet prevarili.

Mi smo kroz postupak nagodbi spasili preko 30.000 radnih mjesta, toga morate biti svjesni. Mi smo pokazali da znamo ono što ste vi mislili da možete napraviti. U vladi se događa serija tajnih sastanaka gdje dolaze Todorić, Knighthead i tko zna tko još. I onda pišete Lex Agrokor, ali tek nakon dogovora s strvinarskim fondovima. Tu ste prevarili kolege iz Mosta koji su vam vjerovali. Tada ste inaugurirali novi sustav, političku korupciju. Uzeli ste nove ortake, Sauchu i Vrdoljaka. Priče o vašoj većini su priče za malu djecu. Svima je jasno da je ova većina nastala krađom birača ove zemlje, birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti.

Sad idemo na onaj sočniji dio priče. To je intervencija i ono što se događalo u Agrokoru. Kao prvo, od početka ukazujemo da se radi o postupku koji sadrži činjenice koje bude sumnju u kriminal epskih razloga. Jedini kontrolor rada Ante Ramljaka je Martina Dalić i privremeno vijeće. Naknadno saznajemo da su Dalić i Ramljak surađivali na Lexu Agrokor. To su članovi Privremenog vjerovničkog vijeća. Marica Vidaković iz Kraša, bivši Ramljakov poslodavac.

Toni Rajić, predstavnik malih dobavljača koji su namireni u cijelosti. Treći član je predstavnik znamenitog fonda Knightshead koji je brzo nakon svog osnutka prepoznao Hrvatsku kao malu zemlju za veliki posao. On je iskrcao novce jer je imao povlaštenu informaciju, a to je i Ramljak rekao. Tko ne bi htio takav posao. Očito su imali povlaštene informacije. Četvrti je predstavnik ZABA-e. Za davanje dojma neovisnosti, imenovan je predstavnik Sberbanke, one kojoj nisu priznata potraživanja.

Hrvatska je za novce koje je platila savjetnike u Agrokoru mogla plaćati sve hrvatske vlade cijelih 70 godina. 141 savjetnik, 2 milijuna kuna odvjetničkih usluga tjedno. Ramljak ima više savjetnika nego Trump, Putin i Merkelica zajedno.

Ne bi me čudilo da izađu neki hrvatski Panama Papers koji će dokazati da je novac izlazio po kojekakvim računima u inozemstvu. U slučaju Agrokor niste odgovorili niti na jedno pitanje, Hrvatsku ste izložili riziku, a sa spornim roll up ugovorom ste derogirali zakone ove zemlje pa i ustavnu zaštitu svih vjerovnika. To je čista diskriminacija, to da je Knighthead ušao u Agrokor i vjerovničko vijeće. Da je i u Alan Fordu, ovo bi bilo previše. Gdje su pare?”, rekao je Bernardić.

Komentiraj