Ovo je 12 stadiona na kojima će se igrati SP

HINA/ Damir SENČAR

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine igrat će se u 11 gradova i na 12 stadiona.

Rusi su prvotno predložili 16 stadiona u 13 gradova. U listopadu 2011. domaćin je listu smanjio za dva stadiona, a konačna lista je objavljena 29. rujna 2012. godine. Posljednji su otpali Krasnodar i Jaroslavl.

Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

Praktički svi gradovi se nalaze u europskom dijelu Rusije kako bi se smanjilo vrijeme putovanja. Jedini grad u azijskom dijelu je Jekaterinburg, 1,700 km udaljen od Moskve. Grad je smješten na azijskoj strani planine Ural, a u blizini grada prolazi granica Europe i Azije, te se Jekaterinburg smatra poveznicom dvaju kontinenata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osobno je pomicao rokove kako bi sve bilo gotovo na vrijeme. Rusija nije štedjela novac za stadione potrošivši čak 5,8 milijardi eura na 12 stadiona.

Hrvatska prvu utakmicu igra protiv Nigerije 16. lipnja u Areni Baltik u Kalinjingradu. Na stadionu Nižnji Novgorod u istoimenom gradu Hrvatska 21. lipnja protiv Argentine, dok će posljednji susret u skupini igrati protiv Islanda 26. lipnja u Rostovu na Donu na stadionu Rostov Arena.

STADIONI
LUŽNIKI (Moskva) – 81.000 gledatelja
Cijena: 530 milijuna eura
Najpoznatiji ruski stadion izgrađen je 1956. godine, međutim do sada je tri puta renoviran. Posljednji put od 2013. do 2017. Na Lužnikiju se 20. listopada 1982. godine dogodila jedna od najvećih nogometnih tragedija. U stampedu navijača koji se dogodio pred kraj prve utakmice 16-ine finala Kupa UEFA između Spartaka i Harlem (2-0), poginulo je po službenim podacima 66 navijača, ali prema nekim neslužbenim podacima te večeri život je izgubilo više od 350 gledatelja. Na Lužnikiju će se odigrati sedam utakmica pri čemu otvaranje 14. lipnja i finale 15. srpnja.

OTKRITJE ARENA (Moskva) – 44.000 gledatelja
Cijena: 420 milijuna eura
Stadion je izgrađen 2014. godine, a na njemu svoje domaće utakmice igra Spartak. Tijekom SP-a na njemu će se igrati pet utakmica pri čemu četiri u skupini i jedna utakmica osmine finala.

STADION KRESTOVSKIJ (Sankt Peterburg) – 64.287 gledatelja
Cijena: 950  milijuna eura
Novi dom ruskog prvoligaša Zenita otvoren je ove godine, a gradnja je trajala skoro 10 godina. Prvotno je planirano kako će stadion biti otvoren 2008. godine, pa zatim 2011., a na koncu je otvoren u svibnju ove godine. Zanimljivo, troškovi gradnje su na koncu bili pet puta veći od planiranih i iznosili su čak 950 milijuna eura što ga čini najskupljim ruskim stadionom. Na ovom stadionu igrat će se sedam utakmica pri čemu jedno polufinale i utakmica za treće mjesto.

KAZAN ARENA (Kazanj) – 45.379 gledatelja
Cijena: 400 milijuna eura
Stadion je otvoren 2013. godine, a poznat je po najvećem ekranu u Europi. Na ovom stadionu će se igrati šest utakmica pri čemu jedna utakmica osmine finala i jedna utakmica četvrtfinala.

OLIMPIJSKI STADION FIŠT (Soči) – 47.659 gledatelja
Cijena: 750 milijuna eura
Olimpijski stadion u Sočiju otvoren je 2013. godine i na njemu su održane svečanosti otvaranja i zatvaranja zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2014. godine. Izgradnja stadiona je stajala čak 750 milijuna eura i uz onaj u Sankt Peterburgu je najskuplji. Na njemu će se igrati šest utakmica pri čemu jedan dvoboj osmine finala i jedno četvrtfinale.

VOLGOGRAD ARENA – 45.568 gledatelja
Cijena: 420 milijuna eura
Ovaj stadion je izgrađen na mjestu na kojem je bio stari Centralni stadion. Izgradnja stadiona je počela 2015. godine, a radovi su pri kraju. Zbog sličnosti s olimpijskim stadionom u Pekingu dobio je nadimak ‘ptičje gnijezdo’. Nakon SP-a bit će to dom nogometnog kluba Rotor. Za vrijeme SP-a ugostit će četiri utakmice iz skupina.

NIŽNJI NOVGOROD STADION (Nižnji Novgorod) – 44.899 gledatelja (21. lipnja Hrvatska tu igra protiv Argentine)
Cijena: 480 milijuna eura
Ovo je ‘najnesretniji’ stadion jer je tijekom gradnje na njemu bilo nekoliko nesreća, te jedan požar, a radovi su se oduželi unedogled. Trebao je biti dovršen u prosincu prošle godine, ali je datum otvorenja produžen na 14. travnja, pa na svibanj.
Njižni Novgorod će na SP-u ugostiti ukupno šest utakmica, četiri u skupini, te po jednu u osmini finala i četvrtfinalu. Na ovom stadionu će Hrvatska igrati protiv Argentine.

ROSTOV ARENA (Rostov na Donu) – 45.000 gledatelja (26. lipnja Hrvatska igra protiv Islanda)
Cijena: 300 milijuna eura
Novi dom Rostova je završen i spreman za SP. Za vrijeme SP-a ugostit će pet utakmica pri čemu jedan dvoboj osmine finala. Na ovom stadionu Hrvatska će igrati protiv Islanda 26. lipnja.

KOZMOS ARENA (Samara) – 44.918 gledatelja
Cijena: 370 milijuna eura
Kozmos Arena je stadion koji je donio najviše briga organizatorima. Radovi su počeli prije tri godine, ali je prvotni nacrt dva puta mijenjan zbog čega je došlo do kašnjenja. Za vrijeme World Cupa na ovom stadionu će se igrati šest utakmica pri čemu jedan dvoboj osmine finala i jedno četvrtfinale.

MORDOVIJA ARENA (Saransk) – 44.442 gledatelja
Cijena: 450 milijuna eura
Saransk je sa 300,000 stanovnika najmanji grad koji će ugostiti SP. Nakon završetka turnira kapacitet stadiona će biti smanjen na 28,000 gledatelja. U Saransku će se igrati četiri utakmice i sve četiri u skupinama.

ARENA BALTIK (Kalinjingrad) – 35.212 gledatelja (16. lipnja Hrvatska igra protiv Nigerije)
Cijena: 310 milijuna eura
Kalinjingrad se nalazi u Klinjingradskoj oblasti koja se nalazi 320 kilometara od ruske granice. Dodijeljen je Sovjetskom savezu 1945. godine Potsdamskim ugovorom nakon II. svjetskog rata. Nalazi se između Baltičkog mora, Poljske i Litve. Na Areni Baltik igrat će se četiri utakmice iz skupina, a na ovom stadionu Hrvatske će krenuti u svoju ‘rusku avanturu’ utakmicom protiv Nigerije

CENTRALJNJIJ STADION (Jekaterinburg) – 35.696 gledatelja
Cijena: 400 milijuna eura
Jekaterinburg je najistočniji od svih gradova u kojima će se igrati utakmice. Stadion je izgrađen 1957. godine, a zanimljivo prvih 20 godina je bio jedna od najpoznatijih svjetskih arena za brzo klizanje. Stadion je renoviran od 2006. do 2011. godine, te potom od 2014. do 2017. Stadion u Jekaterinburgu je privukao posebnu pozornost svjetske javnosti zbog bizarne montažne tribine. Kako je kapacitet stadiona svega 27.000 ljudi, što je bilo ispod FIFA-inog standarda, Rusi su smislili riješenje. I to bizarno i nesvakidašnje. Naime, otvorili su jedan dio stadiona i postavili veliku montažnu tribinu, čime je kapacitet odmah narastao na željenih 35,000 mjesta. Na njemu će se igrati četiri utakmice iz skupina.

Komentiraj