Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u ostavci,  te ministar pravosuđa u ostavci Ante Šprlje i SDP-ovac Peđa Grbin u sinoćnjoj su emisiji Otvoreno razgovarali o ovlastima tehničke Vlade.

“Zakonom o Vladi rečeno je da Vlada u ostavci obavlja tehničke poslove – oni nisu konkretno definirani, ali uvriježeno je da se ne smiju donositi politička imenovanja i da se država ne smije dodatno zaduživati”, objasnio je Oleg Butković.

Grbin je naglasio da trenutno ministri nisu tehnički, već ministri u ostavci.

“Ključna razlika između tehničke vlade Zorana Milanovića i ove jest ta što se na prethodnu odnosio Zakon o postupku primopredaje vlasti. Njime je ona imala sve ovlasti osim dvije – imenovanja i sklapanje ugovora u većoj vrijednosti. Ova pak Vlada djeluje prema Zakonu o Vladi kojim ne smije činiti ništa osim obavljanja tehničkih poslova”, kazao je Grbin te prigovorio ovoj Vladi što pokreće postupak javne rasprave za plan gospodarenja otpadom koji je težak više milijardi kuna.

Ante Šprlje ga je ispravio te kazao kako se na ovu Vladu ne odnosi Zakon o postupku primopredaje vlasti, već samo Zakon o Vladi koji je, kako kaže Šprlje, pun rupa i loš.

“Primjerice, doveo je do smiješne situacije da je Hrvatski sabor trebao nanovo prihvatiti ostavku premijera nakon što ju je on dao. Vlada nije inzistirala na tome da se ponovno prihvaća, ali vidi se da je sadašnji zakon radio netko tko nije imao dovoljno znanja i razumijevanja za demokratske procese”, smatra Šprlje.

Što se tiče raspisivanja natječaja za radno mjesto tajnika, Šprlje je objasnio da je on raspisan više od 20 dana prije pada Vlade, a sadašnja tehnička Vlada neće imenovati tajnika.

“Postoje brojne indicije da određena ministarstva žele donositi odluke koje izlaze iz okvira redovitog funkcioniranja tehničke vlade”, rekao je Grbin, piše HRT. Istaknuo je primjer ministra Šustara te rekao da je evidentno kako on uredbom sa zakonskom snagom želi promijeniti Zakon o sportu.

Odgovorio mu je Butković rekavši da se neće donositi nikakva uredba niti mijenjati taj zakon.

Grbin je upitao je li normalno da jedno trgovačko društvo u vlasništvu države – konkretno AKD – ostane bez uprave – što je učinio ministar Orepić prije tjedan dana.

Šprlje mu je odgovorio da ne zna ništa o tome slučaju, ali je potom pitao Grbina je li darivanje nekretnine u vrijednosti od 25,7 milijuna kuna Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta – što je napravila prethodna Vlada uoči parlamentarnih izbora – nešto što je ona smjela učiniti prema Zakonu o postupku primopredaje vlasti, konkretno o sklapanju ugovora sa značajnom vrijednosti.

Grbin je rekao Butkoviću da je – isto kao Orepić AKD – i on ostavio Hrvatsku poštu bez uprave koju je potom imenovao Trgovački sud. Butković mu je rekao da je to morao učiniti jer su istjecali mandati i nije htio dovesti u pitanje funkcioniranje društva. Pritom je istaknuo da nije prekršio ni jedan zakon.

Ante Šprlje odbacio je optužbe da se kao sudac bavi političkim djelovanjem. Grbin mu je prigovorio da Božo Petrov nekoliko puta istaknuo da je Šprlje sudjelovao u pripremi predizbornog programa Mosta, na što mu je Šprlje odgovorio da je sudjelovao u grupi za reformu pravosuđa kao pravni entuzijast, a Most je potom preuzeo plan tih reformi kao svoj program.

Komentiraj