Opatija se ponovno vraća u prošlost i postaje Carski grad

Nakon uspješnog osmodnevnog izdanja manifestacije RetrOpatija, koja je privukla  desetke tisuća posjetitelja i povela ih na putovanje zlatnim vremenima glazbe, Opatija će ovoga vikenda tradicionalnom manifestacijom Carski grad okrenuti još nekoliko stranica unatrag u „knjizi uspomena“ ispunjenoj zanimljivim događajima i ličnostima.

Glavna opatijska ulica, zatvorena za sav promet, postati  će vremeplov koji će posjetitelje povesti kroz rane dane opatijskog turizma. Na više od dvadeset lokacija posjetitelje će kroz vrijeme voditi Albert Einstein, James Joyce, Gustav Mahler, Andrija Mohorovičić, Braća Lumiere i drugi poznati gosti  „Kraljice Jadrana“, ali i brojne druge, ne manje važne „persone“ svakodnevnice opatijske davne prošlosti poput ribara i barkarjola  u Portiću, ali i kupača u tradicionalnim kostimima na kupalištu Slatina. Tijekom šetnje opatijskim parkovima posjetitelji će imati priliku posjetiti i izložbe u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i  Švicarskoj kući.

Središte grada postat će ujedno i terasa na kojoj će raznoliku ponudu izložiti opatijski ugostitelji i proizvođači lokalnih autohtonih proizvoda. Svoja umijeća i djela pokazat će i opatijski umjetnici, a pridružit će im se i niz opatijskih udruga i organizacija koje će prenijeti dašak nekadašnje Opatije:  DVD Opatija, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Opatijski kukali, Udruga 60+ Opatija te Liburnia Classic Club.

Carskim gradom vozit će oldtimeri, stara vatrogasna kočija DVD-a, viktorijanska i bajkovita kočijagrofova Štatenberških, ulica će biti ispunjena damama i gospodom u frakovima i krinolinama, ali i glazbom, plesom i umjetnošću. Uz brojne koncerte i kabaret program  posjetitelji će imati priliku vidjeti i  tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije koje će predstaviti stotine plesača iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

 

Komentiraj